"Matthias Schoenaerts als James Bond? Hij is het juiste type, maar...

De Belgische acteur Matthias Schoenaerts wordt in de internationale filmpers getipt als de nieuwe James Bond. "Het perfecte accent, de perfecte klasse", klinkt het. Schoenaerts is door de Bondmakers nog niet gecontacteerd, beweert zijn manager in Het Nieuwsblad. Maar hoeveel kans maakt Schoenaerts nu écht? We vroegen het aan onze filmkenner Ward Verrijcken. Hij zou het verfrissend vinden als de makers eens out of the box denken, maar... Bond is en blijft een Brits instituut.

Over de 25ste en nieuwste Bondfilm is vrijwel niets geweten: er is nog geen acteur laat staan een regisseur en dus ook geen releasedatum. Over de acteur werd al erg veel gespeculeerd in de pers. De huidige Bondacteur, Daniel Craig, liet in eerste instantie vallen dat hij niet meer happig is op de rol. "Fysiek te zwaar", reageerde hij. Craig draait zelf vaak stunts en zo heeft hij al eens een breuk opgelopen en een paar tanden kwijtgespeeld. Craig wordt in maart ook 49 jaar. De rol eist zijn tol.

Craig heeft echter al zijn kar gekeerd. "Hij houdt nu alle opties open", zegt filmkenner Ward Verrijcken. "Het kan een tactiek zijn om meer geld te krijgen. De producenten willen hem graag voor nog één film."

Maakt Schoenaerts dan wel een kans? "Bond is een nationale held in Groot-Brittannië. Zouden de makers dat risico willen nemen?  De rol is altijd al gespeeld door een Brit", twijfelt Verrijcken. Toch wijst hij erop dat Schoenaerts kansen heeft: "Voor Bond moet je over een goede fysiek beschikken en acteertalent hebben. Enige uitzondering hierop in het verleden was Roger Moore. Schoenaerts is het juiste type: hij kán acteren én staat goed in maatpak. Bovendien is hij geen 40 jaar en kan hij makkelijk járen de rol vertolken." 

Vraag is ook of Schoenaerts de rol wel wilt. "Hij was niet geïnteresseerd in de rol van Batman omdat hij zich niet wilde vastpinnen op één ding. Voor Bond moet je je voor langere tijd engageren. Maar het katapulteert je wel tot een zeker level of stardom".

Jane Bond die de Bondgirls "binnendoet"

In de internationale pers zijn ook artikels opgedoken over een vrouwelijke Bond, een zwarte Bond -de naam van Idris Elba circuleert- en een homoseksuele Bond. Zullen de volgende films evolueren? "Dát zou een ongelofelijk statement zijn", stelt Verrijcken. "Diversiteit is een hot topic in Hollywood."

Compleet out of the box denken zou zijn dat James Bond een Jane Bond wordt die dan ook nog eens alle Bondgirls verleidt. "Dát zal niet voor de volgende acteur zijn. Vergeet niet dat de Bondfilms het goed doet op markten als Rusland en China. Die dingen liggen daar moeilijk. En Bondfilms kosten veel en dat moet terugverdiend worden."

De producenten hebben ook nog nooit officieel gereageerd op de geruchten van een vrouwelijke of homoseksuele 007. "Het zou zéér verrassend of verfrissend zijn", besluit Verrijcken. 

Meest gelezen