Bourgeois wil openheid over verloningen directieleden intercommunales

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) wil dat er behalve over de vergoedingen voor politieke mandaten ook openheid komt over de lonen van de directieleden bij intercommunales als Eandis en Infrax. "We verwachten transparantie van beursgenoteerde bedrijven, waarom hier dan niet", zei Bourgeois in "Het Nieuws" van VTM.

De minister-president had het bij VTM onder meer over de heisa die afgelopen week ontstond naar aanleiding van de vergoedingen die politici krijgen voor hun mandaten in intercommunales. Bourgeois kondigde aan dat hij bereid is om ver te gaan in de hervorming van die intercommunales. "Elke crisis is een opportuniteit", klonk het.

Hij verwees met name naar intercommunales als Eandis en Infrax. "Ook daar moeten we openheid hebben over wat wordt betaald aan de directies. Iedereen focust op wat de politici daar krijgen. Ik vermoed dat dat (de lonen van de directie, red.) zeer hoge bedragen zijn. Ik vind ook dat Infrax en Eandis dat moeten bekendmaken."

"We verwachten allemaal transparantie van beursgenoteeerde bedrijven. Dit zijn publieke ondernemingen waar we allemaal samen aandeelhouder van zijn. Ik vind dat we daar ook recht hebben op transparantie en openheid."

Medewerking lokale besturen

De oefening hoeft niet op te houden bij energie, vindt Bourgeois die er tegelijk op wijst dat hij ook medewerking verwacht van de lokale niveaus. "De Vlaamse regering wil daarvoor gaan, maar we zitten wel op het raakvlak van gemeentelijke regelgeving. Het zijn de gemeenten die bepalen welke samenwerkingsverbanden ze aangaan."

"Wat mij betreft maken we daarna dezelfde oefening voor water. Maar er zal ook lokaal moeten meegewerkt worden door de besturen. De Vlaamse overheid zal het niet allemaal alleen kunnen doen."

"Bracke is beschadigd"

Over zijn partijgenoot Siegfried Bracke wou Bourgeois enkel kwijt dat de Kamervoorzitter "zwaar aangeslagen" is door de gebeurtenissen van afgelopen week. "Hij gaat door zwaar weer en hij is ook beschadigd."

Dat de N-VA zelf ook beschadigd zou zijn, ontkende Bourgeois echter ten stelligste.

Meest gelezen