Donald Trump: "Ik wil bij vrienden zijn, zonder filter van fake news"

De Amerikaanse president Donald Trump heeft in ware campagnestijl zijn achterban toegesproken op een bijeenkomst in Florida. Duizenden enthousiaste aanhangers hoorden hem opnieuw stevig uithalen naar de pers. "De oneerlijke media publiceren het ene valse verhaal na het andere. Zonder bronnen, zelfs al claimen ze die wel te hebben. We gaan ze blijven ontmaskeren."

De eerste weken van president Donald Trump verliepen tumultueus, met heel wat controversiële beslissingen en uitspraken. Kritiek van binnen- en buitenlandse media en politici legt hij moeiteloos naast zich neer, maar er zijn ook andere incidenten. Zo moest veiligheidsadviseur Michael Flynn afgelopen week opstappen omdat hij vicepresident Mike Pence misleid had over zijn contacten met Russische diplomaten.

De bijeenkomst van zijn achterban in Florida, door het Witte Huis omschreven als een campagnerally, kwam voor Trump op een welkom moment. De meeting vond plaats in een hangar op de internationale luchthaven Orlando Melbourne. Duizenden aanhangers hadden er zich verzameld om Trump te zien en te horen, ze kregen waar voor hun spreekwoordelijke geld.

Trump arriveerde met de nodige pump and circumstance, met het presidentiële vliegtuig Air Force One dat statig kwam aangetaxied, de poorten van de hangar die langzaam openden en Trump die samen met zijn vrouw Melania naar het podium wandelde, terwijl ze enthousiaste fans begroetten.

"We zullen ze blijven ontmaskeren voor wat ze zijn"

Nadat hij zijn enthousiaste aanhang ervan verzekerd had dat "het Witte Huis vlot, zo vlot werkt", zette hij opnieuw de aanval in op de media.

"Ik wilde bij vrienden zijn, ik wilde tot jullie spreken zonder de filter van fake news. De oneerlijke media, die het ene valse verhaal na het andere publiceren. Zonder bronnen, zelfs al claimen ze die wel te hebben. Ze verzinnen ze dikwijls maar. Ze willen gewoon de waarheid niet brengen. (...) "Denk je dat er één mediagroep is, één netwerk daar, dat beelden van deze mensenmassa zal tonen? "

"Veel van onze grote presidenten,Thomas Jefferson, Andrew Jackson, Abraham Lincoln, vochten met de media, wezen hen terecht." (...) "Als de media liegen tegen het volk, zal ik hen nooit, nooit, daarmee laten wegkomen. Ze hebben hun eigen agenda, en hun agenda is niet die van jullie."

"Maar ondanks al hun leugens, valse voorstellingen en valse verhalen konden ze ons niet verslaan in de voorverkiezingen en op verkiezingsdag. We zullen blijven doorzetten met hen te ontmaskeren voor wat ze zijn. En belangrijker nog: we zullen blijven winnen, winnen, winnen."

"We moeten terroristen tegenhouden"

Kritiek op de pers vormde de hoofdmoot van zijn toespraak, de rest bestond uit een opsomming van de manieren waarop Trump al zijn campagnebeloftes aan het inlossen was. Over buitenlandse handel, over de muur op de grens met Mexico, over het herstellen van de steden, over het bestrijden van terrorisme.

Trump kwam ook terug op het fel omstreden inreisverbod dat hij wilde instellen voor de inwoners van zeven moslimlanden, maar dat werd opgeschort door de rechterlijke macht. "Het is nodig om terroristen tegen te houden", luidde het, hij herhaalde binnen enkele dagen met een nieuw plan te zullen komen.

In een opmerkelijke passage over het gevaar van moslimterrorisme had hij het over terrorisme in landen die veel vluchtelingen opgenomen hebben, zoals Duitsland. Ook sprak hij over "wat er gisteravond gebeurde in Zweden". Hij leek dus naar een aanslag te verwijzen, het bleek te gaan over een item op Fox News over de criminaliteitscijfers in Zweden sinds de vluchtelingencrisis.

"Het leven is een campagne"

Trump voelt zich altijd opperbest als hij zijn fans kan toespreken. Zo bleek ook al tijdens zijn verkiezingscampagne: massabijeenkomsten waren en zijn voor hem de manier om zijn achterban rechtstreeks aan te spreken. Ook nu voelde Trump zich als een vis in een water. Hij gooide zijn typische rode stropdas af en gooide demonstratief zijn papieren speech weg.

De president nodigde ook een enthousiaste aanhanger/fan uit op het podium. De man stond naar verluidt al van 4 uur 's ochtends te wachten om zeker te zijn van een plaats in het publiek. "Deze man is zo geweldig, hij heeft de meest fantastische dingen over mij gezegd."

"Het leven is een campagne" vertelde hij aan reporters die meegereisd waren op Air Force One. "Making our country great again (zijn verkiezingsslogan, nvr) is een campagne. Voor mij is het absoluut een campagne. Het is niet gemakkelijk, zeker als we ook tegen de pers moeten vechten."

Meest gelezen