Francken: "Vreemdelingenzaken werkt achterstand tegen september weg"

Als de Dienst Vreemdelingenzaken het huidige tempo volhoudt, is de regularisatie-achterstand in september volledig weggewerkt. Dat meldt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) op zijn blog.

De staatssecretaris had zijn administratie opgelegd om tegen eind dit jaar alle achterstanden weggewerkt te hebben. "Dit zou voor het eerst ooit zijn", meldt Francken op zijn blog. De achterstand waarmee DVZ van in het begin in 1980 kampte, raakte nooit weggewerkt, citeert hij DVZ-hoofd Freddy Roosemont.

In januari zijn "door extra versterkingen" 538 beslissingen genomen, volgens Francken het hoogste maandcijfer in "vele jaren". Van die 538 beslissingen waren er 70 gunstige eindbeslissingen. Francken heeft het over "migratiegewijs echt iets historisch".

Volgens Francken ligt de oorzaak ook bij het feit dat hij de aanvragen betalend heeft gemaakt. "Binnenkort zelfs tot 350 euro per meerderjarige persoon per aanvraag. Vroeger was alles gratis. Ik heb me daar altijd sterk tegen verzet", blogt de N-VA'er.

Dit betekent, aldus Francken, "geen jarenlange procedureslagen meer, geen rechtsonzekerheid, geen lange onduidelijkheid meer voor de vreemdeling én voor de ontvangende samenleving. Binnen enkele weken een duidelijke JA of NEEN. Is het een JA, Ok dan kan je minstens tijdelijk blijven, is het NEEN dan moet je terug."

Naast het bericht op het persoonlijke blog van Francken heeft de N-VA de boodschap ook verspreid met een filmpje op Facebook, waarin Francken kritiek heeft op het beleid dat voor hem gevoerd werd en trots naar zijn eigen beleid kijkt.

Meest gelezen