Johan Vande Lanotte trekt met Oostendse Stadslijst naar kiezer

De huidige burgemeester van Oostende Johan Vande Lanotte (SP.A) trekt met een Stadslijst naar de gemeenteraadsverkiezingen in 2018. Dat is vanmiddag beslist tijdens een ledenvergadering van SP.A Oostende. Die gaf haar goedkeuring om met een nieuw programma en nieuwe lijst naar de kiezer te trekken. De naam van de lijst of wie er zal opstaan, is nog niet bekend.

Vande Lanotte gaf onlangs aan dat hij gewonnen was voor het idee van een Stadslijst. De socialist liet er geen gras over groeien en deed vandaag samen met de voorzitter en ondervoorzitter van de lokale SP.A-afdeling een voorstel aan de ledenvergadering. Met succes: 81 procent stemde voor, 6 procent onthield zich en 13 procent stemde tegen.

"Een diversiteit aan mensen en talenten woont hier samen in de kleinste grootstad van West-Europa, met uitdagingen groot en klein. En daarbij moet in onze stad samen nog meer dan vroeger het kernwoord zijn", aldus Vande Lanotte.

"Oostende moet een stad zijn waar we samen de toekomst maken, waarbij we samen de richting aangeven waar we naartoe gaan, waar we samen de buurt- of straatfeesten organiseren en vieren, waar we samen van de verscheidenheid van Oostende en haar inwoners een rijkdom maken. Net van die verscheidenheid van de stad een rijkdom voor iedereen maken, is eigenlijk de belangrijkste opdracht voor elk stadsbestuur."

Oostendse G100

Over plaatsjes op de lijst wordt niets gezegd, maar de lijsttrekkersplaats lijkt gereserveerd voor de huidige burgemeester. Ook de naam van de nieuwe stadslijst wordt niet meegegeven, maar het woord "samen" staat centraal in de mededeling.

"De leden van SP.A Oostende hebben zich akkoord verklaard met het idee van zo'n Stadslijst. In najaar 2017 zal een Oostendse G100 worden georganiseerd. We zullen 100 Oostendenaars bijeenbrengen om samen een voorstel van programma te maken", aldus voorzitter Stefanie Monsaert.

Verruiming

"Om dat goed te doen is er bovendien beslist om samen te werken met externe mensen die daar reeds ervaring hebben over opgebouwd. We nemen dus voldoende tijd om een nieuw programma voor de toekomst van Oostende op te stellen en een brede stadslijst te vormen om naar de verkiezingen van oktober 2018 te gaan", besluit Monsaert.

Vande Lanotte poneerde eind december het idee om met een burgerbeweging naar de kiezer te trekken. Dat noopte onder meer Bart Tommelein (Open VLD) ertoe om meteen klare wijn te schenken en ook zijn kandidatuur in te dienen om burgemeester van Oostende te worden. Tommelein zei toen dat mensen op de lijst niet per se een partijkaart van Open VLD moeten hebben, waarmee hij duidelijk verwees naar de plannen van Vande Lanotte. Björn Anseeuw kondigde niet veel later aan dat hij de lijst van N-VA zal trekken.