McCain: "De vrije pers onderdrukken is hoe dictators van start gaan"

De Amerikaanse senator John McCain heeft fel uitgehaald naar president Donald Trump. McCain verdedigde de media tegen de zoveelste aanval van Trump, en waarschuwde dat het "onderdrukken van de vrije pers is hoe dictators hun start nemen".
John McCain op de internationale veiligheidsconferentie.

Senator McCain, een partijgenoot van Trump uit Arizona, reageerde op een tweet van Trump waarin die de grote Amerikaanse mediagroepen "niet mijn vijand maar die van het Amerikaanse volk" noemde. 

De internationale orde die na de Tweede Wereldoorlog tot stand kwam, is gedeeltelijk gebouwd op een vrije pers, zo zei McCain in een interview met "Meet the Press" op NBC. Een uittreksel uit dat interview is op voorhand al vrijgegeven.

"Ik haat de pers. Ik haat jou in het bijzonder", zo zei McCain tegen interviewer Chuck Todd vanop de internationale veiligheidsconferentie in Munchen. "Maar het is een feit dat we jullie nodig hebben. We hebben een vrije pers nodig. We moeten het hebben. Dat is essentieel."

"Als je de democratie - ik ben heel ernstig nu - wil in stand houden zoals we die nu kennen, moet je een vrije en op vele ogenblikken vijandige pers hebben. En zonder vrije pers, ben ik bang dat we zo veel van onze individuele vrijheden zouden kwijtspelen in de loop van de tijd. Dat is hoe dictators van start gaan."

"Ze beginnen met het onderdrukken van de vrije pers. Met andere woorden, een versterking van hun macht. Als je naar de geschiedenis kijkt, het eerste wat dictators doen, is de pers sluiten. En ik zeg niet dat president Trump probeert om een dictator te zijn. Ik zeg enkel dat we lessen moeten trekken uit de geschiedenis", zo zei McCain.  

McCain, die in 2008 nog presidentskandidaat voor de Republikeinen was maar verloor van Barack Obama, is al langer een criticus van Trump.

Op 8 oktober vorig jaar trok hij zijn steun aan Trump als Republikeins kandidaat in, omdat de "vernederende opmerkingen over vrouwen en zijn gepoch over seksuele aanrandingen" het onmogelijk maakten Trump nog langer, zelfs voorwaardelijk, te steunen. Hij voegde er aan toe dat hij niet voor Hillary Clinton zou stemmen, maar de naam van een goede conservatieve Republikein op zijn stembiljet zou schrijven.

Daarnaast vermeldde McCain nog zijn "overbekende meningsverschillen met Trump over verschillende beleidslijnen" en de commentaren van Trump over krijgsgevangenen, de familie van de islamitische gesneuvelde veteraan Humayun Khan die op de Democratische Conventie gesproken had (kleine foto), de "Hispanic" rechter Curiel, en zijn eerder ongepaste commentaren over vrouwen, als redenen voor de breuk. McCain is zelfs krijgsgevangen geweest tijdens de Vietnam-oorlog en Trump noemde krijgsgevangenen "losers" omdat ze zich hadden laten gevangen nemen.

Verder vormde McCain begin januari een front met Democratische senatoren en de hoofden van verschillende inlichtingendiensten om "ten stelligste de conclusie te herbevestigen dat de Russische regering hacking en lekken gebruikt heeft om te proberen de presidentiële verkiezingen te beïnvloeden", iets wat Trump niet wil aanvaarden.

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

"Zeer gevaarlijk"

Overigens is McCain niet de enige die commentaar had op de tweet van Trump. De Democratische senator uit New Hampshire Jeanne Shaheen zei op de internationale veiligheidsconferentie eveneens dat ze zeer bezorgd is over de commentaren van Trump.

"Het echte gevaar zit in de kritiek van de president op de media", zo zei ze. "Een vrije pers is zeer belangrijk om de democratie in stand te houden, en pogingen van een president om de pers te ondermijnen en te manipuleren zijn zeer gevaarlijk", zo zei ze in Munchen.

Ook de Duitse kanselier Angela Merkel heeft zaterdag op de internationale veiligheidsconferentie het belang van een vrije pers benadrukt. "Ik heb veel respect voor journalisten", zo zei ze. "We hebben altijd goed resultaten gehad, tenminste in Duitsland, door ons te verlaten op wederzijds respect."

Jim Mattis, de minister van Justitie van Donald Trump, nam vandaag op zijn beurt afstand van de uitspraken van Trump. Gedurende zijn eerste bezoek aan het Midden Oosten zei Mattis dat hij al moeilijke periodes heeft doorgemaakt met de pers, maar dat wat hem betreft, de pers een "achterban" is waar men moet mee omgaan. "En persoonlijk heb ik geen problemen met de pers."

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen