Presidentsverkiezing in Ecuador, ook beslissend voor lot Assange

In Ecuador wordt vandaag voor het eerst in meer dan tien jaar een presidentsverkiezing gehouden zonder Rafael Correa, die na drie ambtstermijnen een stap opzijzet. Of het land de Zuid-Amerikaanse koers naar een centrumrechtse regering volgt of een bastion van links blijft, wordt uitgevochten in een ongewoon vuile campagne. De verkiezingsuitslag is ook belangrijk voor het lot van WikiLeaks-oprichter Julian Assange, die in de ambassade van Ecuador in Londen leeft.
AFP or licensors

Na de dood van Fidel Castro is Cuba op weg naar gematigde hervormingen, Venezuela raakte verzeild van de ene crisis in de andere, zelfs nog voordat Hugo Chavez bezweek aan kanker in 2013, en de dagen van Evo Morales als president van Bolivia lijken ook geteld nadat hij er niet in is geslaagd een grondwetswijziging door te voeren die hem een eventuele vierde ambtstermijn mogelijk zou maken.

Favoriet in Ecuador is Lenin Moreno, een gewezen vicepresident onder Correa en kandidaat van de regeringscoalitie Alianza Pais. Hij is echter heel anders in aanpak en besturen dan de vertrekkende president, die getrouwd is met de Belgische Anne Malherbe (de zus van de woordvoerder van de FOD Buitenlandse Zaken in Brussel).

Lenin?

Zoals zijn voornaam doet vermoeden is Moreno afkomstig uit een links gezin, maar hij heeft een reputatie van inclusiviteit, openheid en humor opgebouwd, die hem na zijn vicepresidentschap in 2013 een post als speciaal gezant van de Verenigde Naties voor mensen met een beperking opleverde. Als hij wint, wordt hij het eerste staatshoofd met een dwarslaesie. Moreno is rolstoelgebruiker sinds hij werd neergeschoten tijdens een overval.

De laatste peilingen geven Moreno een forse voorsprong, maar slechts enkelen dichten hem een overwinning in de eerste ronde toe. Daarvoor zou hij 40 procent van de stemmen moeten behalen en 10 procent meer dan zijn naaste rivaal. Slaagt hij daar niet in, dan volgt een tweede en beslissende ronde op 2 april tegen de als tweede geplaatste kandidaat, en dat wordt vermoedelijk Guillermo Lasso van de rechtse alliantie Creo-Suma.

Assange

Ex-bankier Lasso belooft belastingverminderingen, meer jobs, meer transparantie in de zakendeals met China en de uitzetting van WikiLeaks-stichter Julian Assange uit de Ecuadoraanse ambassade in Londen. Assange kreeg in 2012 asiel in de ambassade, zodat hij niet uitgeleverd zou worden aan Zweden.

Lasso loopt wel achter in de peilingen, maar indien hij de tweede ronde haalt, kan hij misschien rekenen op de steun van de zes andere, minder succesvolle kandidaten.

De rechtse libertaire Cynthia Viteri maakt nog wel kans als mogelijke outsider, maar Lasso is overtuigd dat hij de tweede ronde haalt. "Er bestaat geen twijfel over dat Ecuador het volgende land is waar de vrijheidsklokken in Latijns-Amerika zullen luiden", verklaarde hij in The Guardian. "De mensen zijn totalitaire regimes die hun regeringen hebben veranderd in dictaturen beu".

In Ecuador geldt stemplicht voor 12,8 miljoen kiesgerechtigde mensen. Zestig internationale waarnemers van de kiescommissie van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) houden toezicht op de stembusgang in het land dat zich uitstrekt van het Amazone-gebied en het Andesgebergte tot de Stille Oceaan en de Galapagoseilanden. De belangrijkste verkiezingsthema's waren economie, corruptie en de nalatenschap van de vertrekkende president.

Meest gelezen