Royaal nieuws: een zeemzoete Valentijn en een prinses met dyslexie

We brengen elke zondag een overzicht van wat er leeft bij royals in binnen- en buitenland. Hoe prins Harry en Meghan Markle hun eerste Valentijn hebben gevierd, weten we niet maar Markle stak alvast alle singles een hart onder de riem. De Zweedse prinses Madeleine heeft dyslexie, maar dat staat niet in de weg dat ze aan een kinderboek werkt. Koning Filip heeft een uitnodiging gekregen van collega Margrethe, Camilla Parker-Bowles gooide zowaar even de beentjes los en de Noorse koning Harald poseerde met zijn voltallige familie.

GROOT-BRITTANNIË: Wie viert Valentijn?

Ook gekroonde hoofden of blauw bloed ontsnappen niet aan Valentijn. De Jordaanse koningin postte een foto van haar en koning Abdullah op Instagram met de woorden "Mogen jullie harten en huizen altijd gevuld zijn met liefde en vrede #Liefde". Op de foto prijkt een taart in de vorm van een hart (zie hieronder).

Ook prinses Tessy van Luxemburg kon het zich niet laten en liet op sociale media weten dat "Louis een geweldige man is en dat ze altijd van hem zal blijven houden". Een best verrassende boodschap, want vorige maand kondigde het koppel hun scheiding aan. Die echtscheiding is intussen al in gang gezet voor de rechtbank van Londen waar het voormalige stel woont. Binnen de zes weken kan de officiële breuk een feit zijn.

Maar hoe zit het met de tortelduifjes Harry en Meghan Markle? De Britse pers meent te weten dat sinds december de Amerikaanse actrice logeert bij de Britse prins in Kensington Palace en dat ze haar eerste officiële verschijning zou maken op het huwelijk van Kate Middletons zus, Pippa, in mei. Andere vraag die de paparazzi bezighield: hoe vierden zij hun eerste Valentijn? Een antwoord kwam er niet direct.

Toch liet Markle van zich horen op haar lifestyleblog The Tig. Ze zette immers een bericht van vorig jaar in de schijnwerpers, eentje die ze lanceerde naar aanleiding van Valentijn onder de titel "Be your own Valentine". Markle was toen nog alleen en steekt alle singles een hart onder de riem: "Ik denk dat je gewoon die geweldige maaltijd moet koken, zelfs al is het alleen maar voor jou, trek je favoriete outfit aan, koop bloemen en vier de liefde die je voor jezelf voelt, want die liefde vertroebelt vaak als je focust op wat je net niet hebt."

ZWEDEN: Madeleine werkt aan kinderboek

De Zweedse prinses Madeleine (34) gebruikt haar tijd in Londen om een kinderboek te schrijven. "Binnenkort weten jullie meer. Voorlopig kan ik alleen maar zeggen dat het leuk wordt", verklapt ze aan de Zweedse krant Expressen. Madeleine opende deze week ook een kinderbibliotheek in Londen.

Ze las enkele typisch Scandinavische verhalen voor en was openhartig over haar eigen kinderen en boeken: "Leonore (3) had eerst niet het geduld maar nu krijgt ze meer en meer interesse. Het is een gezellig momentje dat je samen kan spenderen. Natuurlijk beginnen we eerst met Pippi (Langkous, red.)." Over zoontje Oscar (2) wist ze te verklappen dat hij wellicht een echte "boekenwurm" wordt.

Weetje: Madeleine heeft net als haar vader koning Carl Gustaf, broer Carl Philip en zus Victoria dyslexie. Het Zweedse hof heeft daar nooit een geheim van gemaakt, integendeel, ze nemen het op voor kinderen die daarmee gepest worden.

face to face

BELGIË: Margrethe nodigt Filip en Mathilde uit

Koningin Margrethe heeft ons koningspaar uitgenodigd voor een staatsbezoek aan Denemarken en dat van 28 tot 30 maart. Koning Filip en koningin Mathilde zullen met Denemarken de banden versterken op economisch, academisch en cultureel vlak, luidt het. Vorig jaar woonden Filip en Mathilde nog het galadiner bij tere ere van de 75e verjaardag van Margrethe.

Alle Europese koningshuizen waren toen uitgenodigd. De Deense koningin had er speciaal voor gezorgd dat geen enkel koppel naast elkaar zat. Zo zat Filip aan tafel tussen de Spaanse Letizia en de Nederlandse Máxima, Mathilde zat naast hun wederhelften, Felipe en Willem-Alexander.

RU

GROOT-BRITTANNIË: Camilla blijkt een overbevraagde danspartner

Dat de Britse prins Charles een begenadigd danser is (of toch probeert) dat wisten we al, maar zijn echtgenote Camilla Parker-Bowles heeft ook haar best gedaan. De hertogin van Cornwall was aanwezig op een feestje van de Royal Voluntary Service in Bristol. Ze is voorzitster van het goede doel waar vrijwilligers zich inzetten om oudere mensen zelfstandig en actief te helpen blijven.

Bij een feestje hoort natuurlijk muziek en Camilla waagde zich zonder schroom op de dansvloer. Naar een danspartner was het niet lang zoeken, want de mannen stonden naar verluidt aan te schuiven. "Vertel dit niet aan mijn man", grapte de hertogin.

Hopla met die beentjes:

NOORWEGEN: Harald wordt 80

De Noorse koning Harald V viert dinsdag zijn 80e verjaardag. Ter gelegenheid van die verjaardag maakte het hof enkele officiële foto's met de voltallige familie. Zoon en kroonprins Haakon zal nog even geduld mogen uitoefenen voor hij op de troon kan. Harald wil tot zijn dood koning blijven. Hij zit dit jaar 26 jaar op de troon. Haakon mocht wel al twee keer inspringen als regent: één keer toen bij Harald blaaskanker werd vastgesteld (2003-2004) en een keer toen Harald een hartoperatie onderging (2005).

Harald en koningin Sonja zijn 49 jaar getrouwd, maar hun relatie kende in het prille begin veel tegenkanting. Sonja was een burgermeisje en koning Olav zag zijn enige zoon niet graag trouwen met een meisje zonder adellijke titel. Harald hield 9 jaar lang voet bij stuk en zag zijn geliefde in het geheim.

De Noorse familie met zoon Haakon en zijn vrouw Mette-Marit en hun kinderen Ingrid Alexandra, Sverre Magnus en Marius. Dochter Märtha Louise scheidde vorig jaar van schrijver Ari Behn. Hij staat dan ook niet op de foto, wel hun drie dochters: Maud Angelica, Leah Isadora en Emma Tallulah.

Harald en Sonja met de vijf kleinkinderen. Eigenlijk ontbreekt op dit plaatje Marius. Hij is de 20-jarige zoon van schoondochter Mette-Marit uit een vorige relatie. Marius studeert in Californië om zich aan de pers te onttrekken en woont sinds januari niet langer officiële plichtplegingen bij. Op de vorige foto prijkt hij wel.

Meest gelezen