Vicepresident Pence is in Brussel voor ontmoeting met premier Michel

De Amerikaanse vice-president Mike Pence is in Brussel aangekomen. Hij heeft een ontmoeting met premier Charles Michel en morgen brengt hij een bezoek aan hij de Europese instellingen. Dat zal heel wat verkeershinder veroorzaken. Pence komt van het nazi-concentratiekamp Dachau in Beieren.

De beide mannen gaven een korte persconferentie en daarna zijn Pence en Michel samen gaan dineren. Aan de collega's van de RTBF had premier Michel al gezegd waarover hij zou praten met vicepresident Pence.

Volgens Michel zal hij eerst het belang benadrukken van de vriendschap tussen beide landen, en vervolgens een aantal thema's aansnijden die in Europa ongerustheid veroorzaken. 

Hij zal een aantal vragen stellen in verband met de verklaringen en beslissingen van president Donald Trump op drie gebieden.

1. Michel zal aan Pence bevestigen dat Europa en de VS de problemen alleen samen kunnen oplossen. Volgens Michel heeft Trump een aantal posities ingenomen die tegen het multilateralisme ingaan, bijvoorbeeld op het gebied van de financiering van de Verenigde Naties en de NAVO.

2. Op het economische vlak, stelt het isolationisme problemen voor de wereldwijde economische groei, en de Europeanen hebben behoefte aan duidelijkheid, aldus Michel. 

3. We hebben een sterke traditie van het delen van dezelfde waarden, maar Michel zou aan Pence zeggen dat hij problemen vaststelt in de VS op het vlak van de democratie, de rechtstaat, de persvrijheid en de vrijheid van erediensten. Hij zegt dat hij ongerust is over de aanvallen van de president tegen de islamieten. 

Vervolgens zal Michel nog aankaarten dat hij, op het vlak van de internationale politiek en meer bepaald het Midden-Oosten, ongerust is over het feit dat president Trump spreekt over de verhuizing van de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem, of over een eenstaatoplossing. "In dit dossier speelt men niet met lucifers", zo zei Michel. 

Michel zei nog dat hij de waarheid zal zeggen in het gesprek, en dat hij niet bang zal zijn te zeggen wat hij denkt.

Dachau

Pence kwam van de internationale veiligheidsconferentie in Munchen en reisde vandaar door naar Dachau.

Het concentratiekamp van Dachau ligt ook in de Duitse deelstaat Beieren. Dachau werd door de nazi's opgericht in 1933 en in totaal werden er 200.000 mensen vastgehouden. 40.000 gevangenen kwamen er om. Pence, zijn vrouw Karen en zijn dochter Charlotte werden rondgeleid door een overlevende van het kamp.

In 2015 bezocht toenmalig vicepresident Joe Biden Dachau samen met zijn kleindochter.

Na Dachau komt Pence naar Brussel, hier ontmoet hij vanavond premier Charles Michel in Hertoginnedal. Morgen gaat Pence dan zoals gezegd naar de Europese instellingen. Dat zal heel wat verkeershinder veroorzaken.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen