Watteeuw: "Bracke heeft een onvergeeflijke fout gemaakt"

De lokale Gentse politiek heeft een stormachtige week achter de rug. Gents schepen voor Mobiliteit Filip Watteeuw (Groen) reageert in een interview met "De Zondag" met afschuw op de houding van met name Kamervoorzitter Siegfried Bracke in de affaire rond de politieke mandaten. "Wat Bracke doet, maakt de politiek kapot."

De politiek is aan bezinning toe, stelt Watteeuw, en dat niet alleen in Gent. "Sommige politici zijn hun goed loon zo gewoon geworden dat ze dat opkrikken met bijkomende vergoedingen. En ze gaan telkens een stap verder. Men stelt zich zelfs geen vragen meer. Dat is het grote probleem."

"Ik werk als schepen 14 uur per dag. Ik zou dat niet kunnen combineren met het parlement. (...) Ik verdien netto 3.500 euro. En ik vind dat goed betaald."

Watteeuw haalt ook uit naar de Antwerpse N-VA-schepen Koen Kennis die naar eigen zeggen hard werkt voor zijn maandloon van 7.200 euro netto. "Denkt hij dat mensen die 1.500 euro verdienen niet hard werken misschien? Sommige politici beseffen niet meer wat een normaal loon is."

"Bracke maakt politiek kapot"

Het ontslag in zijn eigen stad van schepen en coalitiepartner Tom Balthazar (SP.A) was in die zin onvermijdelijk, vindt Watteeuw. "Hij heeft aangevoeld dat zijn geloofwaardigheid sterk aangetast is en dat hij niet meer zou kunnen functioneren."

Watteeuw wil naar eigen zeggen geen heksenjacht ontketenen op individuele politici, maar ook hij kan niet voorbij aan Siegfried Bracke die volgens hem "een onvergeeflijke fout heeft gemaakt" door zich bovenop zijn riante loon als Kamervoorzitter ook nog eens te laten betalen als adviseur voor Telenet.

Zijn ontslag uit Telenet is niet genoeg, vindt Watteeuw. "Vergeet niet dat de Kamervoorzitter de politiek hoort te belichamen, het goede van de politiek. Die figuur moet boven alle twijfels staan. Net daarom is wat Bracke doet erger dan alle andere voorbeelden. Wat hij doet, maakt de politiek kapot."

Meest gelezen