Wilders zegt af voor RTL-debat na interview met zijn broer

Geert Wilders, de leider van de rechts-populistische Partij voor de Vrijheid (PVV) in Nederland, neemt niet deel aan het grote verkiezingsdebat van 5 maart dat mede door RTL Nieuws wordt georganiseerd. Wilders reageert ziedend op Twitter na een RTL-interview waarin zijn broer Paul Wilders zich kritisch over hem uitlaat.

"Wat een ongelooflijk laaghartig tuig is RTL Nieuws om mijn familie bij de campagne te betrekken. Walgelijk", raast Wilders. De behoorlijk kritische uitlatingen van zijn broer Paul bij RTL Nieuws liggen hem duidelijk zwaar op de maag. "Hij bestuurt zijn rijk als een keizer. Wie hem serieus tegenspreekt, heeft afgedaan. Familie of niet", zei Paul Wilders. "Hij blijft mijn broertje. Ik hou van hem, al verwerp ik zijn gedachtegoed."

Er zit een haar in de boter tussen Geert en Paul Wilders nadat die laatste vorig jaar op Twitter zijn excuses aanbood voor het gedrag van zijn jongere broer, nadat die een gefotoshopte foto van  de Duitse kanselier Angela Merkel met bloed aan haar handen op het net had geplaatst.

Na de eerste giftige tweet van Wilders vroeg NOS-journalist Wilco Boom zich af of Wilders nog wel zou deelnemen aan het RTL-debat, in Amsterdam. Het antwoord liet niet lang op zich wachten.

Voor het debat in het Amsterdamse theater Carré waren de lijsttrekkers van de acht grootse partijen uitgenodigd. Geert Wilders zal echter zijn kat sturen. Hij zal naar eigen zeggen wel deelnemen aan twee andere debatten, net voor de eigenlijke verkiezingen van 15 maart: op 13 maart in het nieuwsmagazine EenVandaag en op 14 maart op de NOS.

 

Het is al de tweede keer dat Wilders afzegt voor een verkiezingsdebat. Eerder deed hij al hetzelfde voor het zogenoemde premiersdebat op RTL.

Gisteren lanceerde de PVV-leider de verkiezingscampagne van zijn partij in Spijkenisse, onder massale persbelangstelling. Wilders laat zich overigens zo weinig mogelijk zien, noch aan de kiezer, noch op de televisie. Dat is deels omwille van veiligheidsredenen - hij wordt permanent bewaakt na doodsbedreigingen -, maar ook omdat hij slapend rijk wordt door zich niet in het publieke debat te mengen en zich vooral via Twitter tot de kiezer te richten.

Meest gelezen