100.000 euro voor originele pagina's "De nerveuze Nerviërs"

De 55 originele pagina's van het Suske en Wiske-album "De nerveuze Nerviërs" uit 1964 hebben in totaal 100.000 euro opgebracht. Dat meldt het online veilinghuis Catawiki. Het album in kwestie is de eerste Suske en Wiske-strip die volledig in het Standaardnederlands verscheen.

Volgens Catawiki zit de markt voor originele striptekeningen in de lift. De belangstelling voor de 55 originele tekeningen van de hand van geestelijke vader Willy Vandersteen van "De nerveuze Nerviërs" uit de Suske en Wiske-reeks was dan ook erg groot, zegt de veilingsite.

De eerste en laatste pagina van het album brachten het meeste geld op. Ze werden geveild voor respectievelijk 3.000 en 2.900 euro. De 55 tekeningen waren alles samen goed voor 100.000 euro.

"De nerveuze Nerviërs" is een bijzonder album, omdat het de eerste Suske en Wiske-strip is die volledig in het Standaardnederlands verscheen. De Suske en Wiske-verhalen waren aanvankelijk enkel in het Vlaams verkrijgbaar en vanaf 1953 ook in het Nederlands.

Met "De nerveuze Nerviërs" kwam een einde aan die tweedeling en ontstond een gelijkvormige reeks in het Standaardnederlands. Bovendien veranderden de namen van de stripfiguren hiermee ook definitief. Jerom werd in de Hollandse reeks nog Jeroen genoemd en Sidonia heette in de Vlaamse reeks Sidonie. Ook Wiskes popje krijgt in "De nerveuze Nerviërs" voor het eerst de naam Schanulleke.

Meest gelezen