"Bezoek Pence belangrijk voor voorspelbaarheid internationale relaties"

Het bezoek van de Amerikaanse vicepresident Mike Pence aan ons land is vooral belangrijk in het kader van de leesbaarheid van de relatie tussen België en de VS. Dat zegt VRT-radiojournalist Jens Franssen in "De ochtend". Hoewel er officieel nog geen sprake is van een bezoek van Trump aan ons land, wordt in de diplomatieke wandelgangen niet uitgesloten dat Pence het pad voor hem komt effenen.
Mike Pence gisteren, bij zijn ontmoeting met premier Michel

Pence trekt vandaag naar het hart van de Europese wijk, voor een ontmoeting met Raadsvoorzitter Donald Tusk en Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker. Deze namiddag wordt hij op de koffie verwacht bij NAVO-baas Jens Stoltenberg.

Beide ontmoetingen zijn van groot diplomatiek belang. Onderwerpen die volgens Franssen zeker besproken zullen worden, zijn de economische samenwerking tussen de VS en Europa en de relatie tussen Trump en Poetin, die vanuit Europa met argusogen wordt bekeken.

"Goede internationale relaties moeten het altijd hebben van een zekere voorspelbaarheid en leesbaarheid. Met Trump lopen de zaken wat anders: er heerst door zijn aanpak veel ongerustheid over de relatie tussen de VS en Europa", zegt Jens Franssen daarover in "De ochtend". "Daarom komt zijn vicepresident al eens op bezoek, om de positie van de VS te verduidelijken."

Wanneer komt Trump zelf?

Tegen de komst van Pence wordt vandaag door verschillende organisaties geprotesteerd. Onder meer Amnesty International trekt naar het Schumanplein in de Europese wijk. Zij klagen vooral Trumps veelbesproken inreisverbod aan.

Of de Amerikaanse president zelf plannen heeft om binnenkort eens naar "hellhole" Brussel af te reizen, is nog onduidelijk. "Pence en premier Michel hebben dat waarschijnlijk gisteren al besproken. Officieel staat een bezoek van Trump nog op geen enkele politieke agenda, maar je hoort wel in de wandelgangen dat Pence het pad voor hem komt effenen", zegt Franssen.

Een datum die circuleert voor een eventueel bezoek van Trump is 25 mei. "Op dat moment opent het nieuwe NAVO-gebouw zijn deuren en staat er een top gepland. Trump heeft de NAVO al vaak in vraag gesteld, hoewel die instelling overduidelijk de hoeksteen van het Europese veiligheidsbeleid vormt. Daar zal nog een hartig woordje over gepraat moeten worden."

Wie is Mike Pence?

Mike Pence (57) is gouverneur van de (conservatieve) staat Indiana geweest. Hij staat binnen de Republikeinse partij bekend om zijn erg rechtse en christelijk-conservatieve standpunten. Pence omschrijft zichzelf steevast als "Christian, conservative and Republican, in that order". Hij maakt deel uit van de conservatieve Tea Party-beweging.

Voor hij gouverneur werd in 2013, zat Pence 12 jaar in het Amerikaanse Congres. Geen enkele van de 90 wetsvoorstellen die hij in die periode heeft ingediend, is ooit gerealiseerd. Pence heeft zich in het verleden wel verzet tegen de uitbreiding van de rechten voor holebi's. Hij noemt homoseksualiteit "een keuze". 

Meest gelezen