"Mannen regisseren 96 procent van alle films die Netflix in Zweden aanbiedt"

Bij 96 procent van alle films die in 2016 op Netflix in Zweden waren te zien, was de regie in handen van een man. Dat zegt het Stockholms Feministiska Filmfestival na een analyse. De festivaldirecteur noemt dit onevenwicht "een ernstige zaak".

Van 2 tot 5 maart vindt het Stockholms Feministiska Filmfestival plaats in de Zweedse hoofdstad. Nu al pakt het feministische filmfestival uit met de opmerkelijke resultaten van een analyse van Netflix in Zweden. Van alle films die het platform vorig jaar aanbood, was de regie in liefst 96 procent van de gevallen in handen van een man.

Ook bij andere topfuncties was sprake van een ernstig genderonevenwicht. Zo was liefst 87 procent van alle scenarioschrijvers eveneens een man, net als 74 procent van de producers. Opvallend: ook 78 procent van de hoofdrollen was voor een man voorbehouden.

Slechts 1,5 procent van de films die in 2016 op Netflix in Zweden waren te zien, hadden een vrouw als hoofdrolspeler én als regisseur. Het plaatje bij de tv-series die Netflix vorig jaar in Zweden toonde, is al niet veel fraaier. Ook hier was de regisseur in 85 procent van de gevallen een man.

"Hoog tijd dat Netflix meer films van vrouwen aanbiedt"

"Netflix is het grootste platform voor films en series ter wereld", zegt festivaldirecteur Stephanie Thögersen. "Dat het aanbod zo extreem uit evenwicht is, is een ernstige zaak. Als Netflix een bijdrage aan gendergelijkheid wil leveren, is het hoog tijd dat het meer films van vrouwen aanbiedt."

Uit de analyse van het filmfestival blijkt dat de genderbalans niet alleen bij Netflix de verkeerde kant uitslaat. Van alle films die in Zweden in de zalen kwamen tijdens de eerste 11 maanden van 2016, had slechts 10 procent een vrouw als regisseur. 26 procent had een vrouw als scenarist en 31 procent een vrouw als producer.

Meest gelezen