"Verloning managers van Eandis is marktconform"

De netbeheerder voor stroom en aardgas Eandis heeft cijfers bekendgemaakt over wat de managers van het bedrijf verdienen. Eandis reageert op de kritiek die vanochtend was losgebarsten nadat de krant Het Laatste Nieuws had gemeld dat de zeven managers van het bedrijf meer verdienen dan premier Charles Michel.

Volgens Het Laatste Nieuws verdienen de zeven topmanagers samen meer dan 3,2 miljoen euro. Dat komt neer op 450.000 euro per jaar per manager en dat is meer dan de 290.000 die premier Michel (MR) verdient.

Eandis bevestigt dat de zeven toplui inderdaad samen 3.252.982 euro verdienen. Dat is de som van de zeven vaste salarissen, maar ook van het variabele loon en patronale bijdragen zoals pensioenlasten.

De verloning zelf bestaat uit twee delen: gemiddeld verdient een topmanager 228.000 euro per jaar. Dat is het brutoloon, inclusief vakantiegeld en eindejaarspremie, maar zonder afhouding van de RSZ en de bedrijfsvoorheffing.

Het variabele deel van het salaris is afhankelijk van het feit of de vooropgestelde doelstellingen gehaald worden. Dat gaat dan onder meer om veiligheid, kostenreductie, bedrijfszekerheid en klanttevredenheid. Omdat dat deel afhankelijk is van het succes van de managers wil Eandis daar geen cijfer opplakken.

Hoe wordt dat loon bepaald?

Eandis geeft ook uitleg over hoe het bedrag tot stand komt. De verloning van topmanagers van het bedrijf gebeurt volgens de internationaal erkende Hay-methodiek, is marktconform en wordt jaarlijks bevestigd door de aandeelhouders in de bevoegde bestuursorganen.

Het voorstel komt van het comité van human resources dat de individuele prestaties van de topmanagers evalueert en wordt daarna goedgekeurd door de raad van bestuur. Eandis merkt op dat het bedrag sinds 2010 een vast onderdeel is van het jaarverslag en dat iedereen dat dus kan raadplegen.

Eandis reageert ook afwijzend op de berichtgeving in Het Laatste Nieuws. Gezien het globale bedrag van 2.628.010 euro bestemd is voor zeven topmanagers, zijn de speculaties in de krant over één miljoen euro voor de CEO "pure stemmingmakerij", aldus het bedrijf.

Eandis is ontstaan door de fusie van andere bedrijven en beheert de netwerken voor de levering van elektriciteit en aardgas in 239 gemeenten in Vlaanderen. Sinds het vertrek van stroomleverancier Electrabel (Engie) uit het kapitaal, is Eandis volledig in handen van de aangesloten gemeenten.

Meest gelezen