Begin krokusvakantie wordt zware dobber op Europese wegen

Wie volgend weekend op skivakantie vertrekt, moet rekening houden met erg lange files richting de wintersportoorden. Automobilistenverenigingen Touring en VAB voorzien vooral zaterdag zware verkeersproblemen. De Franse regio Rhône-Alpes is te vermijden, maar ook in Duitsland, Oostenrijk, Italië en Zwitserland wordt het druk. VAB en Touring raden automobilisten daarom aan om zondag te vertrekken.

De verkeersproblemen beginnen volgens Touring en VAB vermoedelijk al vanaf vrijdagnamiddag. Dan wordt het vooral in eigen land druk, voornamelijk op de E411 richting Ardennen en op de wegen richting Duitsland, Frankrijk en Oostenrijk.

Zaterdag wordt dan een "zwarte" dag op alle grote verkeersassen in de Franse regio Rhône-Alpes richting wintersportgebieden. Die zijn volgens Touring te mijden tussen 8 uur 's morgens en 18 uur 's avonds. Ook in Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk en Italië wordt het vrijdag en zaterdag erg druk. Automobilisten kunnen volgens Touring dus beter op zondag vertrekken.

Verplichte winterbanden

Voor de terugkeer uit de skigebieden voorziet Touring rustiger verkeer, al is er op zaterdag 4 maart wel kans op wat kleinere files in de wintersportlanden. Zondag is ook voor de terugkeer de beste dag, al zal het in eigen land op zondagnamiddag en -avond wel extra druk zijn.

De automobielorganisaties benadrukken daarnaast nog eens dat winterbanden bij winters weer verplicht zijn in Luxemburg, Duitsland en Oostenrijk en raden bestuurders aan om sneeuwkettingen mee te nemen als ze van plan zijn de bergen in te trekken.

Voor meer informatie over de verkeersprognoses in Europa kunnen automobilisten terecht op www.touring.be.

Meest gelezen