De Vadder: "Het worden de verkiezingen van de tweede keuzes in Gent"

Siegfried Bracke (N-VA) zet een stap opzij in Gent en Elke Sleurs volgt hem op als lijsttrekker. Onze politieke journalist Ivan De Vadder zet de gebeurtenissen op een rij. "De verkiezingen in Gent worden de verkiezingen van de tweede keuzes." Maar Elke Sleurs relativeert in "De wereld vandaag" op Radio 1 dat etiket. "Of ik tweede keuze ben of niet, ik ben nu het nieuwe gezicht dat in Gent de lijst zal trekken."

Voor Ivan De Vadder komt de beslissing van Siegfried Bracke niet als een complete verrassing. "Afgelopen weekend was er een enquête verschenen in De Gentenaar, waaruit bleek dat 87 procent van de ondervraagde Gentenaars zich vragen stelt bij de figuur van Siegfried Bracke. Dat deed al wat alarmsignalen afgaan. 61 procent vond dat hij niet kon aanblijven als gemeenteraadslid. Ook als Kamervoorzitter zien de Gentenaars de N-VA-politicus niet meer zitten (65 procent). En 84 procent vindt dat Bracke de N-VA beschadigd heeft in Gent. Met zo'n rapport kan je moeilijk naar de verkiezingen trekken."

Slecht functionerende staatssecretaris?

De verwachting was dan ook dat Elke Sleurs in de plaats zou komen van Siegfried Bracke als lijsttrekker in Gent. "Zij was de tweede kandidaat. De verrassing voor mij is dat ze zich volledig vrijmaakt als staatssecretaris, die job doorgeeft en voluit gaat voor de rol als lijsttrekker in Gent."

"Toch hoor je al heel lang dat Elke Sleurs als staatssecretaris niet zo goed functioneert. Vergeet niet dat ze een enkele jaren geleden een aantal van haar bevoegdheden is kwijtgespeeld, met name die rond fraudebestrijding. Ze heeft ook al veel kabinetcheffen versleten. Dus in se lost de partij hier een probleem op van een slecht functionerend staatssecretariaat door haar in een nieuwe rol te duwen."

"Dit moet ik absoluut tegenspreken", benadrukt Elke Sleurs in "De wereld vandaag" op Radio 1. "Dit is niet de elegante manier. Een staatssecretaris met vijf bevoegdheden en een relatief klein kabinet heeft zijn moeilijkheden, maar we hebben heel wat gerealiseerd. Het is niet negatief, maar een positief verhaal, waarin ik als sterke vrouw naar voren geschoven word in Gent."

"Gewond Gent"

"De Gentse verkiezingen worden daardoor wel de verkiezingen van de tweede keuzes. Rudy Coddens (SP.A) is de tweede keuze voor Tom Balthazar, Elke Sleurs is tweede keuze voor Siegfried Bracke, bij de CD&V was het Sarah Claerhout, ook daar zal een tweede keuze komen. Dus het worden heel merkwaardige verkiezingen in Gent met een Mathias De Clercq voor Open VLD die iedereen kent en al twaalf jaar ervaring heeft als eerste schepen."

Elke Sleurs zelf relativeert het etiket "tweede keuze". "Politiek gaat snel. Ik bekijk het positief, ik geniet het vertrouwen van de mensen. Ik denk dat we de draad nu terug moeten oppikken en de bewogen week achter ons laten. Of ik tweede keuze ben of niet, ik ben nu het nieuwe gezicht dat in Gent de lijst zal trekken."

Gent komt hier gewond uit, vertelt De Vadder. "Gent heeft wel wat meegemaakt: de Optima-affaire, nu dit, persoonlijkheden die in moeilijkheden komen. In de peiling werd ook naar de kiesintenties gepeild en je ziet dat partijen als Vlaams Belang of PVDA hiervan profiteerden. De verkiezingen beloven dus boeiend te worden."

"Dodelijke perceptie voor N-VA"

Maar ook de N-VA komt niet ongeschonden uit deze affaire. "Doordat Siegfried Bracke zo hard inhakte op de Gentse SP.A met: "Het is de PS aan de Leie", en eigenlijk ook op een gewond iemand natrapte, krijg je een partij die zelf in de problemen komt - net omdat de boemerang terugkaatste naar Bracke."

De N-VA heeft nu vooral een probleem met geloofwaardigheid en perceptie. "Ze komen nu net als de traditionele partijen in het rijtje van partijen die profiteren van mandaten. Dat is een dodelijke perceptie voor de N-VA."

Daarbij speelt ook mee dat het meer dan een week geduurd heeft vooraleer Bracke en de partij met de informatie kwam dat de Kamervoorzitter niet betaald werd voor zijn adviezen: "Bracke zegt dat hij voor de adviezen die hij gegeven heeft in het jaar dat hij voorzitter werd nog een factuur gestuurd heeft, maar dat hij in de jaren als volle voorzitter geen enkele factuur gestuurd heeft en dus geen vergoeding heeft gekregen. Waarom zeg je dat niet meteen?"

Too little, too late?

Of het too little too late is, weet De Vadder niet, maar men had veel eerder met deze boodschap naar buiten moeten komen. "Dan zou de verdedigingslijn van Bracke en de N-VA in Gent wel sterker gestaan hebben." 

Of Elke Sleurs Siegfried Bracke nu gebeld heeft of omgekeerd blijft wat in het midden, maar die verwarring heeft ook alles te maken met perceptie of krachtsverhoudingen binnen de partij. "In het ene geval krijg je de barmhartige staatssecretaris die zich opoffert, in het andere beeld krijg je de intelligente Kamervoorzitter die doorheeft wat er speelt."

Volgens De Vadder heeft deze persconferentie er ook toe geleid dat de vragen rond Brackes functie als Kamervoorzitter van de baan zijn, net omdat hij ook de werkgroep deontologie aangehaald heeft.

De essentie van deze kwestie is dat er een vertrouwenscrisis heerst binnen de politiek. Mensen zijn boos op de politici. "De vraag is of je door het aanscherpen van je eigen regels die boosheid zal wegnemen?" De Vadder vreest van niet en denkt dat het al veel te ver gegaan is. "Het beeld van zakkenvullers blijft bestaan."

Meest gelezen