De Wever: "Waarom Bracke zo lang heeft gezwegen? Ik zal het nooit begrijpen"

N-VA-voorzitter Bart De Wever zal "wellicht nooit begrijpen" waarom Siegfried Bracke niet heeft gezegd dat hij geen geld kreeg van Telenet. "Hij vond dat hij verbonden was door de vertrouwelijkheidsclausule", zei hij in "Het Journaal".

Kamerlid Siegfried Bracke wilde deze voormiddag de puntjes op de i zetten over zijn adviserende rol bij Telenet. De politicus was de afgelopen week namelijk in een storm terechtgekomen, toen uitlekte dat hij voor die functie jaarlijks 12.000 euro zou krijgen en nog eens 2.000 euro per advies. 

Bracke zweeg een hele week lang en noemde het bedrag "een privékwestie". Vanochtend gaf hij meer tekst en uitleg. "Ik ben op 14 oktober 2014 Kamervoorzitter geworden. Voor dat jaar is er een factuur verzonden naar Telenet. Dat was de laatste. Er is geen factuur geweest voor 2015, er is geen factuur voor 2016 en er zal uiteraard ook geen factuur komen voor 2017."

Vertrouwelijkheidsclausule

Maar waarom heeft Bracke dat niet meteen gezegd? "Die vraag heb ik me ook gesteld en het antwoord zal ik wellicht nooit begrijpen", zegt partijvoorzitter De Wever daarover in "Het Journaal". "Hij vond dat dat een private kwestie was en dat men zich daarover geen vragen moest stellen. Hij vond ook dat hij gebonden was door de vertrouwelijkheidsclausule. Je kan je dan afvragen of het niet absurd was om dat te blijven volhouden. Ik ben geneigd om het daarmee eens te zijn."

Met het adviserende werk bij Telenet an sich heeft De Wever evenwel geen problemen. "De Kamer zit vol met mensen die in de privé werken, die een eigen bedrijf hebben, die consultant of advocaat zijn. De vroegere Kamervoorzitters hadden allemaal belangrijke mandaten in de publieke of private sfeer, soms met zeer hoge vergoedingen. Siegfried heeft ervoor gekozen om die op nul te zetten en om het zuiver te doen. Als men morgen zegt dat dat niet meer kan, dan zullen we dat afspreken. Maar dat heeft wel grote implicaties, voor heel wat Kamerleden."

"Toen ik hem (Bracke, nvdr.) dit weekend zag, zat hij menselijk heel diep", zegt De Wever. "Had ik hem gevraagd om te stoppen als Kamervoorzitter, dan had hij dat wellicht gedaan. Maar wat heeft hij eigenlijk verkeerd gedaan? Van wat kan ik hem beschuldigen? Ik ben niet het soort voorzitter dat heel graag partijleden overboord gooit om ervan af te zijn. Dat doe ik niet."

De N-VA-voorzitter geeft nog toe dat zijn partij in moeilijke papieren zat en dat de geloofwaardigheid is aangetast. "Voor ons is dat een kostbaar goed, want we zijn geen traditionele partij. Als dat onderuit gaat, dan voel je de grond onder je voeten wegzakken."

Meest gelezen