Diplomatieke ruzie tussen Maleisië en Noord-Korea loopt verder op

De spanningen tussen Maleisië en Noord-Korea lopen hoog op na de moord op Kim Jong-nam, de halfbroer van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Volgens de Noord-Koreaanse ambassadeur in Maleisië probeert Maleisië dingen in de doofpot te stoppen. De Japanse tv-zender Fuji TV toonde vandaag videobeelden van de vermoedelijke aanval tegen Kim Jong-nam op de luchthaven van Kuala Lumpur.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.
De ambassade van Noord-Korea in Kuala Lumpur

De tot voor kort hartelijke relatie tussen Maleisië en Noord-Korea zit op de wip. De oorzaak voor het conflict zijn de uitlatingen van de ambassadeur van Noord-Korea in Maleisië. Die beschuldigt de Maleisische politie en autoriteiten van gesjoemel in het onderzoek naar de moord op Kim Jong-nam.

Ambassadeur Kang Chol eiste dat er geen autopsie zou komen op het lichaam van de vorige week vermoorde Kim Jong-nam en eiste bovendien dat diens lichaam onmiddellijk zou worden vrijgegeven. Maleisië weigerde, in het belang van het onderzoek, om daarop in te gaan.

Meer nog, het ministerie van Buitenlandse Zaken riep de ambassadeur ter verantwoording. Dat bracht weinig zoden aan de dijk want ambassadeur Kang Chol haalde na afloop nog feller uit naar de Maleisische autoriteiten.

Hij suggereerde onder meer dat de vermoorde man niet de broer is van Kim Jong-un en dat de Maleisische politie de schuld voor de moord op Noord-Korea probeert af te schuiven.

Kim Jong-nam overleed vorige week in verdachte omstandigheden op de luchthaven van Kuala Lumpur. Voor hij stierf, vertelde hij dat een vrouw hem had aangevallen met een chemische vloeistof. Zuid-Korea en de VS vermoeden dat Kim Jong-un zelf achter de moord zit.

Nieuwe videobeelden

Intussen zijn beelden opgedoken van de vermoedelijke moord op Kim Jong-nam. De beelden, die redelijk wazig zijn door het inzoomen, tonen hoe een vrouw in een wit T-shirt een man langs achteren benadert en vastneemt. Ze lijkt met haar handen over zijn gezicht te wrijven en loopt dan weg. Omdat het beeld zo wazig is, is niet duidelijk of de man in beeld echt Kim Jong-nam is.

Op beelden van een andere bewakingscamera is even later wel te zien hoe Kim Jong-nam zich aanmeldt bij de balie van de medische hulppost en er lijkt uit te leggen dat er iets op zijn gezicht gespoten werd. Waarnemers zijn het erover eens dat die beelden zeker gemaakt werden in de terminal voor lagekostenmaatschappijen op Kuala Lumpur International Airport.

Meest gelezen