Duitsland wil onderzoeksschip laten vastvriezen in Noordpoolgebied

Duitsland heeft het plan opgevat om in 2019 zijn 120 meter lange onderzoeksschip Polarstern naar de Noordpool te varen en te laten vastvriezen in het zee-ijs. Op die manier kan het schip ronddobberen in de regio, terwijl wetenschappers de klimaatverandering kunnen bestuderen.
Archiefbeeld - de "Polarstern" in 2011

Onderzoekers hopen zo nieuwe inzichten te verwerven in het gebied waar de klimaatverandering het hardste toeslaat. Afgelopen maand was het zee-ijs tot een absoluut dieptepunt gekrompen door hoge temperaturen: nog nooit was er zo weinig ijs in januari.

Noordpoolgebied binnen enkele decennia ijsvrij?

Professor Markus Rex, die het MOSAiC-project zal leiden, benadrukt het belang van het onderzoek. "De daling van het Arctische zee-ijs gebeurt veel sneller dan de klimaatvoorspellingen kunnen beschrijven. We hebben betere modellen nodig om nauwkeurigere voorspellingen te maken in de toekomst."

"Het is mogelijk dat het Noordpoolgebied binnen enkele decennia ijsvrij is in de zomer. Dan komen we in een andere wereld terecht en we moeten weten waar we al dan niet voorstaan."

Niet alleen Duitsland, maar ook de Verenigde Staten, Rusland, China en andere Europese landen zoals het Verenigd Koninkrijk zijn betrokken bij de expeditie. 

Ongeziene missie

De missie doet denken aan eerdere expedities, zoals de poging van de Noorse ontdekkingsreiziger Fridtjof Nansen om eind 19e eeuw als eerste de Noordpool te bereiken in een schip dat vastzat in ijs. En ook het schip "Tara" heeft een gelijkaardige expeditie ondernomen.

Het verschil met de voorgaande missies? De Polarstern is een enorm wetenschappelijk platform en zijn lijst aan taken en doelen is ongezien. "Het schip is volledig uitgerust met apparatuur. We zullen water-, ijs- en luchtstalen nemen en we zullen kampen opstellen op het ijs dicht bij de Polarstern, maar even goed op 20 à 30 kilometer. De hele opstelling zal door het Arctische gebied drijven, wat ons fascinerende, nieuwe inzichten over ons klimaatsysteem zal opleveren."

De onderzoekers willen zelfs nog verder gaan en start- en landingsbanen aanleggen op het ijs, zodat vliegtuigen het onderzoek kunnen ondersteunen.

Lees verder onder foto.

De mogelijke route van de Polarstern. Het schip zou zijn tocht beginnen in de Oost-Siberische Zee. De Polarstern zou naar de top van de wereld gebracht worden en in de Fram Strait tussen Groenland en Svalbard starten.

Niet evident

De missie is verre van evident te noemen voor de wetenschappers, zeker gedurende de winterperiode wanneer de zon niet boven de horizon verschijnt. Ook ijsberen vormen een gevaar voor de onderzoekers.

Toch is de expeditie van cruciaal belang, zelfs voor het grote publiek dat ver van het gebied woont. "Een warmere pool zal onze weerpatronen beïnvloeden", vertelt Rex aan de BBC. "Een warmere Noordpool betekent dat het temperaturencontrast tussen onze streken en de Noordpool zal verminderen."

Meest gelezen