Ex-werkneemster beschuldigt Uber van seksisme

Een vrouwelijke ingenieur die tot vorig jaar bij Uber werkte, vertelt in een blogpost hoe haar manager seksuele avances maakte. Toen ze dit aan de personeelsdienst meldde, wimpelde die haar af. Uber-CEO Travis Kalanick zegt in een reactie op Twitter dat hij de feiten "weerzinwekkend" vindt en belooft snel werk te maken van een intern onderzoek.

Susan Fowler, een voormalige ingenieur bij Uber, vertelt op haar blog waarom ze opstapte bij de alternatieve taxidienst. Ze vertelt dat ze twee jaar geleden tijdens haar eerste werkdag in een nieuw team een resem seksueel getinte boodschappen kreeg via het interne chatsysteem.

De afzender, haar directe manager, vertelde dat hij een open relatie had met zijn vriendin en op zoek was naar iemand voor een avontuurtje. "Het was duidelijk dat hij me wou overtuigen om met hem naar bed te gaan, en het was zo duidelijk dat hij zijn boekje te buiten ging dat ik meteen screenshots nam en ze bezorgde aan de personeelsdienst", aldus Fowler.

Fowler ging ervanuit dat de personeelsdienst gepaste maatregelen zou nemen tegen de man. Niets was minder waar. Zowel de personeelsdienst als het hoger management vertelde haar dat - aangezien het de eerste overtreding van de man was - ze hem enkel een waarschuwing zouden geven. Volgens het management was de manager een "hoogvlieger" waardoor ze hem niet durfden te straffen voor een waarschijnlijk onschuldige fout.

Gefnuikte carrière

Fowler bleek de keuze te hebben: ofwel stapte ze op, ofwel bleef ze, maar dan was het niet uitgesloten dat de man haar later slechte evaluaties zou geven.

De vrouw zocht uiteindelijk zelf een ander team op binnen Uber. Uit de gesprekken die ze voerde met vrouwelijke collega's bleek dat haar verhaal allerminst een alleenstaand geval was. Meer nog, toen ze promotie wou maken, werd dat keer op keer van bovenaf tegengehouden.

Wijdverspreid probleem

Uber-CEO Travis Kalanick is naar eigen zeggen ontzet door het verhaal van Fowler. Hij belooft een snel intern onderzoek. "Wat ze beschrijft, is afschuwelijk en gaat in tegen alles waar Uber voor staat en in gelooft. Iedereen die zich zo gedraagt of denkt dat dit oké is, zal worden ontslagen."

Het is niet de eerste keer dat Uber in opspraak komt over de manier waarop vrouwen in het bedrijf worden behandeld. Het probleem van seksisme zou naar verluidt wijdverspreid zijn in Silicon Valley.

Meest gelezen