Geen akkoord over geluids­normen: Vlaanderen zal nieuw belangenconflict inroepen

Er is opnieuw geen akkoord gevonden in het dossier rond de Brusselse geluidsnormen. De verschillende regeringen van ons land zaten vanochtend samen in het Overlegcomité, maar tot een oplossing kwam het niet. Vlaanderen zal dus een nieuw belangenconflict inroepen, maar dat kan volgens Brussel niet.

De betrokken ministers van het Brussels, Vlaams en Waals Gewest zaten gisteren al eens samen met federaal minister van Mobiliteit François Bellot (MR) om te bekijken wat de mogelijkheden zijn in het dossier rond de strenge Brusselse geluidsnormen. Brussel legde opnieuw het plan van donderdag op tafel en dat werd - eveneens opnieuw - afgeketst door Vlaanderen. Vrij snel werd een einde gemaakt aan de vergadering.

Veel verwachtingen waren er dus niet vanochtend, net voor de aanvang van het Overlegcomité, waar de verschillende regeringsleiders en de bevoegde ministers werden verwacht. 

Geen akkoord

Nog geen uur na de start van het overleg gingen de verschillende politici alweer uiteen. "Er is geen akkoord", zei minister Bellot, die in de loop van de dag wel nog overleg zal hebben met zijn gewestcollega's. 

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) is niet bepaald optimistisch. Hij drong er tijdens de vergadering naar eigen zeggen op aan dat de Brusselse regering de boetes zou opschorten en een nieuwe dialoog zou opstarten. Maar de Brusselse regering wilde daar niet op ingaan. "We hebben een jaar geleden aangekondigd dat de strenge geluidsnormen vanaf 1 januari zouden worden toegepast", argumenteerde Brussels minister van Leefmilieu Céline Fremault.

Nieuw belangenconflict?

Bourgeois liet nog weten dat "in de komende uren" een nieuw belangenconflict zou worden ingeroepen. Het eerste belangenconflict kwam er eind vorig jaar al, toen de Brusselse regering besliste dat vanaf 1 januari een nultolerantie zou gelden voor vliegtuigen die de geluidsnormen overschrijden. Omdat dat eerste belangenconflict morgen afloopt, zal de Vlaamse regering naar alle waarschijnlijkheid vandaag met een nieuw komen. Op die manier wordt alles weer zestig dagen bevroren.

Maar dat kan niet, zegt Brussel. Een regio kan namelijk niet twee keer een belangenconflict inroepen tegen eenzelfde wet. Vlaanderen benadrukt dat hier geen probleem is, aangezien er deze keer geen belangenconflict wordt ingeroepen tegen de beslissing van vorig jaar, maar wel tegen een wet uit 1999 waarin de strengere normen worden bepaald.

Brussel is niet overtuigd en beweert dat je geen belangenconflict kan indienen voor zo'n oude wet. Kan wel, zeggen de juristen langs Vlaamse kant.

"Boetes vanaf woensdag"

Ondertussen lijkt Brussel zich klaar te maken om de nultolerantie ook effectief door te voeren. Brussels minister van Leefmilieu Céline Fremault (CDH) laat alvast weten dat er vanaf woensdag boetes zullen worden uitgedeeld. 

"Er is ons geen enkel voorstel geformuleerd", laat Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) weten via Twitter. "De tolerantieperiode eindigt dus op 22 februari."

Meest gelezen