Gemeentekas gespekt met 1,5 miljard dividenden van intercommunales

De energie-intercommunales Eandis en Infrax hebben de voorbije vijf jaar ruim 1,5 miljard euro aan dividend uitgekeerd aan hun aandeelhouders. De steden en gemeenten krijgen hierdoor mooie bedragen in kas. Dat blijkt uit berekeningen van De Standaard.

Eandis en Infrax halen hun inkomsten uit onze energiefacturen. Die inkomsten zijn de voorbije jaren fel opgetrokken, waardoor met name de stroomfacturen alsmaar duurder werden. Dat is vooral om de groenestroomcertificaten en de modernisering van de energienetwerken te betalen.

De krant De Standaard heeft nu echter berekend dat er blijkbaar nog geld genoeg over was om omgerekend 300 miljoen euro per jaar uit te keren aan de Vlaamse gemeenten, die aandeelhouder zijn van Eandis en Infrax. In totaal zou het dus gaan om meer dan 1,5 miljard euro in vijf jaar tijd. In de periode 2011-2013 stroomde ook een deel daarvan door naar Electrabel, dat toen ook nog aandeelhouder was van de intercommunales.

Dividenden

Eandis is de distributeur die gas en elektriciteit levert bij gezinnen en kleine bedrijven. Tussen 2011 en 2015 keerde dat bedrijf alleen al meer dan 1 miljard aan dividenden uit, via zeven distributienetmaatschappijen.

Voor Infrax, de netwerkbeheerder van enkele intercommunales in onder meer Limburg en West-Vlaanderen, ligt dat bedrag iets lager, omdat het bedrijf een ander kostensysteem gebruikt.

Zowel Eandis als Infrax krijgen op hun beurt ook dividenden uitgekeerd via tal van kleine financieringsvennootschappen, die op hun beurt konden doorvloeien naar de gemeentebesturen.

Gisteren kwam Eandis nog in opspraak voor de hoge lonen die het bedrijf uitkeert aan zijn topmanagers. De top zeven van het bedrijf verdient samen 3,2 miljoen euro bruto per jaar. Dat komt neer op gemiddeld 450.000 euro per persoon per jaar, een pak meer dan de 290.000 euro op het loonbriefje van premier Michel.

 

Meest gelezen