Kurt Cobain zag halve eeuw geleden het levenslicht

Kurt Cobain zag vijftig jaar geleden het levenslicht in het stadje Aberdeen in de Amerikaanse staat Washington. Niemand kon toen voorspellen dat de zanger van Nirvana zou uitgroeien tot een van de invloedrijkste mensen uit de rockmuziek in de jaren 90. Zijn dood in 1994 maakte een einde aan het grungetijdperk en liet de generatie X verbijsterd achter.
2006 AP

Kurt Donald Cobain ziet het levenslicht op 20 februari 1967 in het mistroostige houtkappersstadje Aberdeen, zo'n 120 kilometer ten zuidwesten van Seattle. Zijn moeder is 19 en serveert cocktails, zijn vader is een 21-jarige automecanicien. Drie jaar later krijgt hij er een zus bij, Kimberly.

Volgens zijn familie heeft Cobain de muziekmicrobe al vroeg te pakken en zingt hij als tweejarige "Hey Jude" van The Beatles. Hij leert pianospelen op zijn vierde.

Alles gaat relatief goed tot zijn ouders scheiden als hij zeven is. Later zal hij in interviews vertellen dat die gebeurtenis zijn leven dramatisch heeft veranderd. Hij wordt een stil en teruggetrokken kind dat afwijkend gedrag vertoont. Als tiener rebelleert hij enorm, zijn vader kan hem niet meer aan en hij wordt vaak bij vrienden of familie ondergebracht.

De punkscene betekent de ontsnapping voor de jonge Cobain. Bij zijn allereerste concert, van The Melvins, gaat er een wereld voor hem open. Tijdens zijn middelbare schooljaren trekt Cobain weer bij zijn moeder in.

Hij beseft dat hij zijn diploma niet zal halen en twee weken voor het einde van het schooljaar kapt hij ermee. Zijn moeder stelt hem voor de keuze: werk vinden of vertrekken. Een week later staan zijn dozen klaar en moet hij weg. Er volgt een periode van omzwervingen en hij ontmoet mede-punkrockfan Krist Novoselic. Ze richten samen een band op die na enkele naamsveranderingen tot "Nirvana" wordt gedoopt.

In 1989 brengt de groep een eerste album uit, "Bleach". Een jaar later sluiten ze een platendeal met het grote DGC Records en in 1991 laat de band "Nevermind" op de wereld los. Het nummer "Smells like teen spirit" betekent de grote doorbraak.

In datzelfde jaar ontmoet Kurt Cobain de zangeres van de band Hole die helemaal weg is van hem: Courtney Love. De twee kondigen al snel hun verloving aan en Cobain stapt in pyjama met Love in het huwelijksbootje op het strand van Hawaï. Courtney Love is dan al zwanger en een paar maanden later wordt hun dochter Frances Bean Cobain geboren.

1998 AP

"Heroïne weerhoudt me ervan m'n kop eraf te knallen"

Hoewel het Cobain ogenschijnlijk allemaal voor de wind gaat, is het tegendeel waar. De frontman worstelt met het succes van de band. Hij heeft moeite met de constante media-aandacht, verliest het gevoel van controle over zijn toekomst en zwicht onder de druk.

In een interview laat hij optekenen dat het hem bang maakt dat de vele fans voor antwoorden op levensvragen naar hem kijken. Hj zegt hierover: "I find that frightening at times, because I am just as confused as most people".

Sinds zijn tienerjaren heeft Cobain een drugsverslaving ontwikkeld die hij steeds moeilijker in de hand heeft. Tegen het einde van het jaar 1990 is hij zwaar verslaafd aan heroïne. Hij heeft last van maagpijnen en beweert dat de heroïne de pijn onderdrukt. Op een gegeven ogenblik zegt hij dat de heroïne hem ervan weerhoudt "zijn kop eraf te knallen".

A2009

Tijdens een tournee door West-Europa gaat het van kwaad naar erger en wordt de Nirvana-frontman door zijn vrouw bewusteloos aangetroffen op de vloer van hun hotelkamer in Rome. Hij heeft een overdosis Rohypnol genomen in combinatie met champagne. Cobain wordt naar het ziekenhuis overgebracht waar hij vijf dagen moet blijven. Love zal later zeggen dat het zijn eerste zelfmoordpoging was.

"Als tiener wilde hij al tot de "27 club" behoren"

Terug thuis in Seattle belt Courtney Love twee weken later de politie met de melding dat Cobain zichzelf in een kamer heeft opgesloten met een geweer. Als de politie ter plaatse komt, beweert hij dat hij geen zelfmoordneigingen heeft en dat hij zich alleen maar heeft verstopt voor zijn vrouw. Ook Love trekt haar verklaringen in.

De frontvrouw van Hole ziet dat haar man de controle verliest en roept vrienden en familie samen om hem te overtuigen naar een afkickcentrum te gaan. Cobain geeft toe en laat zich opnemen, maar verdwijnt er al na een dag. Vanaf dan is hij spoorloos.

Een aantal dagen later wordt het lichaam van Cobain gevonden in zijn huis aan Lake Washington door een elektricien die een alarmsysteem komt installeren. Kurt Cobain heeft zichzelf met een geweer door het hoofd geschoten en laat een afscheidsbrief achter. Fans overal ter wereld zijn in shock.

Zijn zus Kimberly onthult dat Kurt als tiener haar had verteld dat hij tot de "27 club" wilde behoren, de verzamelnaam voor bekende personen die op 27-jarige leeftijd zijn gestorven, zoals Jimi Hendrix, Janis Joplin en Jim Morrison. Ironisch genoeg is hij in dat opzet geslaagd. In zijn afscheidsbrief schrijft hij: "It's better to burn out than to fade away". 

AP1993
AP1994

Meest gelezen