Lastenverlaging voor oudere werknemers houdt hen niet langer aan het werk

De lastenverlagingen waarop bedrijven voor hun werknemers ouder dan 55 jaar een beroep kunnen doen, schieten hun doel voorbij. Ze houden de werknemers niet langer aan het werk, omdat deze oudere krachten voor bedrijven niet noemenswaardig goedkoper worden. Dat blijkt uit een nieuwe studie van de universiteiten van Gent en Louvain-la-Neuve.
CHASSENET / BSIP

Oudere werknemers zijn relatief duur voor werkgevers. Daarom had de overheid enkele lastenverlagingen voorgesteld, om deze oudere werknemers aantrekkelijker (want goedkoper) te maken voor bedrijven. Maar de maatregel heeft in de praktijk weinig effect.

"Ouderen zijn in verhouding tot hun productiviteit relatief duur. Als je dan een loonlastenverlaging doorvoert, die kleiner is dan het verschil tussen wat iemand opbrengt voor een bedrijf en de loonkost, dan zorgt dat er uiteraard niet voor dat de werkgever bereid is om meer oudere werknemers aan te nemen. Het blijft gewoon te duur", zegt professor arbeidseconomie Bart Cockx (UGent). De tewerkstelling bij de 58-plussers is met amper 0,4 procentpunt gestegen, zo blijkt uit het onderzoek bij 150.000 mannen.

De optie om deeltijds te gaan werken, houdt oudere werknemers dan weer wel enkele jaren langer op de werkvloer. De zogenoemde "landingsbaan", een aangepast traject aan het einde van iemands loopbaan, blijkt succesvol. Zodra deze groep echter recht heeft op vervroegd pensioen, verlaten ook zij de arbeidsmarkt.

Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) zegt in De Standaard "niet geneigd te zijn conclusies te trekken, alleen op basis van een cijfermatige benadering van de arbeidsmarkt". Maar de minister noemt de studie wel een "interessant werkstuk".

Meest gelezen