Levensstijl van de Trumps stelt veiligheidsdienst én belastingbetaler op de proef

Hoewel hij nog maar een maand aan de macht is, hebben de Amerikaanse veiligheidsdiensten de handen al meer dan vol gehad met Donald Trump. De exuberante levensstijl van de president en zijn familie stelt hen -en meteen ook de belastingbetaler- op de proef. Een blik op het afgelopen weekend bij de Trumps illustreert dat helemaal.
AFP or licensors

Afgelopen zaterdag waren Eric en Donald jr., de zonen van de president, in Dubai. In een riante villawijk aan de Perzische Golf openden ze de Trump International Golf Club, een nieuw luxeresort waar de rijke inwoners van de golfstaat een balletje kunnen slaan.

Eric en Donald jr. beheren het zakenimperium van hun vader sinds die president van de VS is. Maar hun zakenreizen maken ze niet alléén. In Dubai -net als op iedere andere plek waar ze een Trump-gebouw openen- genieten ze van permanente bescherming door de Amerikaanse Secret Service.

Hetzelfde geldt ook voor Barron Trump, de jongste zoon, die samen met zijn moeder Melania in New York verblijft, in het luxe-appartement van de familie in de Trump Tower in Manhattan. Die residentie beveiligen kost de stad New York elke dag 500.000 dollar.

Nu en dan trekken de First Lady en haar zoon -met een sliert veiligheidsmensen in hun kielzog- naar het Witte Huis. Of ze volgen Donald Trump naar zijn favoriete buitenverblijf Mar-a-Lago in Palm Beach, Florida, waar hij afgelopen weekend al het derde weekend op rij doorbracht.

Trump verkiest zijn eigen "Winter-Witte Huis", zoals hij het noemt, boven Camp David, het discrete buitenverblijf van zijn voorgangers, slechts een korte helikoptervlucht van het Witte Huis verwijderd.

Honderden miljoenen dollars

Volgens de krant The Washington Post hebben de drie tripjes naar Palm Beach alleen al ruim 10 miljoen dollar gekost. Dat het bedrag hoog oploopt, komt ook nog door de gewoonte van de president om staatszaken te bespreken in uitgebreid gezelschap.

Trump zelf vaart er wel bij, want de foto's die worden gemaakt van zijn uitstapjes naar eigen vastgoed, leveren reclame op voor zijn zakenimperium. En waar verblijven veiligheidsmensen die Melania en Barron dag en nacht bewaken in New York? Juist, in een prijzige ruimte van de Trump Tower.

In totaal zouden de reis- en beveiligingskosten van de presidentiële familie de komende vier jaar oplopen in de honderden miljoenen dollars, is al becijferd. Een pák meer dan de reizen van Barack Obama en zijn gezin, die in de acht jaar van zijn ambtstermijn in totaal 97 miljoen dollar hebben gekost. Obama's "golfpartijtjes op kosten van de belastingbetaler" oogstten destijds nochtans ook bergen kritiek. Een van de meest fervente criticasters was overigens... Donald Trump.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen