Ontspoorde trein in Leuven getakeld, treinverkeer herneemt

De berging van de ontspoorde trein in de buurt van Leuven is zo goed als achter de rug. Het eerste gekantelde rijtuig is getakeld, de twee andere wagons zijn weggesleept. Het treinverkeer is ondertussen op alle lijnen mogelijk, maar wel met een aangepaste dienstverlening.

Nadat het parket gisteren in de late namiddag de plaats van het ongeval had vrijgegeven, kon er worden gestart met de opberging van de gekantelde trein. Het eerste rijtuig werd in de loop van afgelopen nacht getakeld. Het gaat om de wagon die losscheurde van de rest van de trein, om z'n as draaide en daarna kantelde in de berm. 

Een grote hijskraan van zo'n 120 ton heeft het rijtuig uit de berm gehesen. "Het ligt nu op een speciale vrachtwagen", zegt Frédéric Petit van Infrabel. "Vanavond hebben we een bijzonder transport voorzien en dan kan het rijtuig worden weggevoerd via de weg."

De twee andere wagons - die nog rechtstonden - werden ook al vrij snel opgetild en op een ander spoor gezet. In de loop van de ochtend werden ze weggesleept door een speciale sleeptrein. "Ze hebben hier duidelijke richtlijnen gekregen van het parket. Alles moet met de uiterste nauwkeurigheid en zorg verplaatst worden", zegt VRT-journaliste Marjan Temmerman ter plaatse.

(Lees verder onder de foto)

Treinverkeer

Ondertussen is tussen Leuven en Aarschot weer op twee sporen treinverkeer mogelijk. Op de lijn Leuven-Mechelen is er beperkt treinverkeer, omdat hetzelfde daar nog niet mogelijk is.

Op de lijn Leuven-Brussel wordt vanaf maandag weer de basisdienst gehanteerd, maar zijn een aantal piekuurtreinen afgeschaft.

Het treinongeluk veroorzaakte bijzonder veel schade. De komende dagen zal er dan ook nog heel wat herstellingswerk moeten gebeuren, zegt Frédéric Petit. "Volgens de huidige prognose zal er waarschijnlijk nog tot eind deze week gewerkt worden aan de sporen, bovenleiding, seinen en de kabels. We proberen stap voor stap de situatie voor het treinverkeer te verbeteren, maar er is nog heel wat werk voor de boeg."

Infrabel: "Wissel is niét versprongen"

Bij het ongeval, dat zaterdag kort na de middag gebeurde, vielen 1 dode en 27 gewonden. Over de oorzaak is nog steeds niets bekend. "Het parket houdt de lippen stijf op elkaar. Ze verwachten pas tegen het einde van de week met een officieel rapport te komen", zegt Marjan Temmerman.

Geruchten als zou de wissel versprongen zijn op het moment dat de trein erover reed, worden door Infrabel met klem ontkend. "Ik kan dat formeel ontkennen", aldus Petit. "Technisch is het niet mogelijk dat er een beweging van de wissel kan optreden. We hebben dat nog gecontroleerd na het ongeval."

"De wissel bevindt zich in de juiste en de normale stand. Bovendien hebben we heel recent, vorige week nog, controles gedaan aan de wissel en de spoorinfrastructuur in de zone waaruit duidelijk bleek dat alles perfect functioneerde."

Meest gelezen