Ontwerp van sociaal akkoord voor Caterpillar-arbeiders

Bij de met sluiting bedreigde producent van graafmachines Caterpillar in Gosselies, bij Charleroi, hebben vakbonden en directie vanochtend een ontwerp van sociaal akkoord bereikt voor de arbeiders.

Het voorstel zal morgen worden voorgelegd aan het personeel, dat zich er vervolgens per referendum over zal uitspreken. Details over het akkoord zijn er nog niet. Wel is duidelijk dat het akkoord zowel over de vertrekvoorwaarden gaat, als over de voorwaarden om de productie en leveringen voort te zetten tot de geplande sluiting volgende zomer. 

Volgens de vakbonden bevat het ontwerp verbeteringen tegenover vorige voorstellen, "ook al is het niet perfect". Het overleg met de bedienden moet nog volgen. 

De voorbije dagen werden tot twee maal toe werfmachines in brand gestoken. Het bedrijf werd zelfs in gebreke gesteld door moederholding Caterpillar SARL, dat de bestellingen plaatst. 

Caterpillar kondigde op 2 september aan de productiesite in Gosselies te willen sluiten, met een verlies van 2.200 directe en enkele duizenden indirecte banen, vooral bij onderaannemers, tot gevolg.

Meest gelezen