Pence: "Engagement VS voor de EU is onwrikbaar"

De Amerikaans vicepresident Mike Pence belooft dat het "engagement van zijn land voor de Europese Unie onwrikbaar en duurzaam is". Pence probeerde tijdens zijn bezoek aan de Europese instellingen in Brussel te overtuigen van de Amerikaanse goodwill na eerder negatieve uitlatingen van VS-president Donald Trump.
2017 Anadolu Agency

President Trump had zich onlangs enthousiast getoond over een nakende brexit -het vertrek van Groot-Brittannië uit de EU- en had andere landen opgeroepen om daar ook een referendum over te houden. Reden genoeg om te leiden tot grote onzekerheid over de Amerikaanse positie tegenover de Europese Unie.

Vandaag kwam vicepresident Mike Pence in Brussel de plooien gladstrijken. Pence benadrukte bij Europees voorzitter Donald Tusk dat president Trump hem expliciet gevraagd heeft om uit te leggen dat de VS met Europa "een doorgedreven partnerschap nastreeft". "De VS en de EU delen dezelfde waarden. Wij blijven ons daarvoor inzetten. Samen moeten we als sterk en verenigd blok bedreigingen tegen de Europese veiligheid en stabiliteit het hoofd kunnen bieden."

Pence zei ook nog dat hij "de territoriale integriteit van de Europese landen wil verdedigen." Over de relatie tussen de VS en Rusland zei hij dat ze op zoek zouden gaan "naar nieuwe punten waarin we overeenkomen".

Na hun ontmoeting toonde Tusk zich voorzichtig optimistisch. Hij zou "veelbelovende signalen" hebben opgevangen bij Pence. "We rekenen op de ondubbelzinnige steun van de VS voor een verenigd Europa", zei hij daarover. 

Tusk legde Pence ook drie concrete vraagstukken voor, die cruciaal zijn in de diplomatieke relatie tussen de VS en de EU. "Ik heb gevraagd of hij mijn mening deelt op het vlak van de internationale orde, veiligheid en de nieuwe blik van de VS op Europa. Pence heeft me verzekerd dat dat zo is. Nu moeten we die beloftes in de praktijk brengen", tweette Tusk.

Ook Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie en Europees Buitenlandvertegenwoordiger Federica Mogherini hebben Mike Pence intussen ontmoet. Op Twitter noemt Mogherini hun gesprek "excellent" en "een goede basis voor samenwerking."

Juncker: "Sterk Europa nodig"

Pence ontmoette  deze middag ook nog Commissievoorzitter Juncker. Voor dat gesprek liet die alvast verstaan dat de VS zelf baat heeft bij een sterk en verenigd Europa op alle vlakken. "Dit is niet het moment voor Europa om zichzelf uiteen te spelen in zijn vroegere nationale of regionale onderdelen", aldus Juncker.

Opvallend was dat vicepresident Pence lovende woorden had voor de economische relaties tussen de VS en de EU. Wel kondigde hij "harde, maar noodzakelijke economische keuzes aan".

Dat kan doelen op de TIPP-vrijhandelszone waarover nu al jaren wordt onderhandeld tussen de Verenigde Staten en de Europese Unie. Eerder had Trump gedreigd om het TPP-vrijhandelsakkoord tussen de VS en negen andere landen in de Stille Oceaan op te blazen en het vrijhandelsakkoord NAFTA met Canada en Mexico stevig aan te passen. Daardoor is de perceptie gegroeid dat er niet veel te hopen valt over een TIPP-akkoord tussen de VS en de EU.

Trump heeft overigens ook Europese autoconstructeurs bedreigd als die -zoals gepland- auto's voor de Amerikaanse markt in Mexico zouden produceren. Onder meer het Duitse BMW heeft laten verstaan dat het bedrijf zich niet wil laten intimideren en dat de investeringen in Mexico gewoon doorgaan zoals gepland.

Meest gelezen