Pence: "Europa moet budget voor defensie nog dit jaar opdrijven"

Tijdens zijn bezoek aan de NAVO heeft de Amerikaanse vicepresident Mike Pence gezegd dat Europa dringend meer moet investeren in defensie. Washington wil dat de Europese landen er tegen eind dit jaar werk van maken om 2 procent van het bbp te besteden aan militaire budgetten. "Binnen onze socio-economische context zal dat niet evident zijn", reageert minister van Defensie Steven Vandeput.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

De Amerikaanse vicepresident was vandaag op bezoek in Brussel. Vanmiddag bezocht hij de Europese Commissie en daarna het hoofdkwartier van de NAVO, waar hij werd opgewacht door secretaris-generaal Jens Stoltenberg.

Pence beklemtoonde dat de NAVO erg belangrijk blijft voor Washington, maar maakte duidelijk dat de Amerikaanse regering verwacht dat de Europese landen hun budget voor defensie opdrijven. Meer dan 2 procent van het bruto binnenlands product moet worden besteed aan militaire budgetten, was twee jaar geleden afgesproken, maar voorlopig halen slechts vijf lidstaten -de VS, Griekenland, het Verenigd Koninkrijk, Polen en Estland- die drempel.

Washington wil nu dat alle NAVO-leden die doelstelling voor het einde van dit jaar bereiken. "Het wordt tijd dat de NAVO-bondgenoten vooruitgaan", klonk het. "De president verwacht reële vooruitgang tegen eind 2017."

"Iedereen moet zich aan de gemaakte afspraken houden. Naties die zich houden aan de afgesproken 2 procent, moeten anderen aanmoedigen om hetzelfde te doen. Wie plannen heeft om die 2 procent te halen: versnel ze. Wie geen plan heeft: maak er een. Het is geen tijd meer voor woorden, maar voor daden."

Vandeput: "Binnen onze socio-economische context zal dat niet evident zijn"

NAVO-secretaris-generaal Stoltenberg bevestigde dat verschillende bondgenoten nog "geen duidelijk en geloofwaardig traject" kunnen voorleggen. Hij herinnerde er wel aan dat vorig jaar voor het eerst opnieuw een stijging te zien was voor de NAVO als geheel. Iets wat Pence naar eigen zeggen hoopvol stemde.

België is overigens de slechtste leerling van de klas: ons land besteedt minder aan defensie dan de helft van wat afgesproken is: 0,85 procent. Tegen 2030 zou dat opgetrokken moeten worden tot 1,35 procent.

"Wij hebben een strategische visie uitgewerkt waarin een substantiële verhoging van onze budgetten is opgenomen", zegt minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) in "De wereld vandaag" op Radio 1. "De Amerikanen vragen vandaag méér. We zullen moeten bekijken wat mogelijk is, maar binnen onze socio-economische context zal dat alvast niet evident zijn", zegt Vandeput, die erkent dat de kloof met wat Washington vraagt "immens groot" is.

Vandeput zegt dat de regering zal bespreken welk antwoord ze aan Washington zal kunnen geven. "Het is niet zo dat hij 2 procent vraagt tegen eind 2017. Hij vraagt een plan om naar die 2 procent te gaan tegen eind 2017. Dat is natuurlijk een substantieel verschil."

Meest gelezen