Plots moet niet langer diegene die het minste weet "De mol" verlaten

Ongeleide projectielen, een museuminbraak en een onwaarschijnlijk spannende eliminatie: ook tijdens de derde aflevering van "De mol" was het nagelbijten. De kandidaat die het spel moet verlaten, heeft het deze keer minder dan ooit verdiend. Spoiler alert!

De makers van "De mol" blijven verbazen, ook in aflevering drie van wat intussen het vijfde seizoen van het spel is. Vanavond zat het venijn in de staart met een eliminatie waarbij niks was wat het leek.

Alles begon nochtans ongedwongen met een proef die Bertrand, Sam, Davey, Eline, Hans en Robin voor hun rekening namen. Die laatste twee kropen in de huid van "controlefreaks", de eerste vier in die van "ongeleide projectielen".

Elk om beurt moest een "ongeleid projectiel" plaatsnemen op een gigantisch luchtkussen op een vijver. Daarbij moest het telkens een raadsel oplossen. "Controlefreaks" Hans en Robin kregen uit het zicht hetzelfde raadsel voorgeschoteld terwijl een klok met geld van 1.000 euro naar nul aftelde. Telkens zij meenden dat het "ongeleide projectiel" het raadsel had opgelost, sprongen twee mensen op het luchtkussen waardoor zij het "ongeleide projectiel" metershoog door de lucht de vijver in katapulteerden.

Als Sam, Davey, Eline of Bertrand voor die tijd hun raadsel hadden opgelost, verdiende de groep het bedrag dat op de klok met geld was overgebleven. Uiteindelijk leverde de proef een schamele 500 euro op, een bedrag dat Hans en Robin vervolgens probeerden te verdriedubbelen in een spelletjes alles of niets. Het werd niets.

Museuminbraak.

Annelies en Marzena maakten zich intussen klaar voor de avondopdracht. Concreet moesten zij een inbraak in het natuurhistorisch museum van Kaapstad voorbereiden. Niet zij moesten inbreken, maar wel de overige zes kandidaten die na hun proef op en rond de vijver intussen flink in de drank waren gevlogen.

Bij de eigenlijke opdracht moesten die zes in duo's binnen het uur drie objecten uit het museum stelen op basis van audioaanwijzingen van Annelies en Marzena die buiten in een busje via camerabeelden toekeken. Als de bewaker een van de duo's zou betrappen, dan was het voor hen voor bij.

Sam en Davey slaagden er als eerste duo in met succes een oude steen ter waarde van 500 euro te stelen. Vervolgens waren Eline en Bertrand aan de beurt om een schedel met een waarde van 1.000 euro te stelen. Dat lukte, maar een van hen liet het alarm afgaan. Weg waren de 1.000 euro.

Alle hoop was vervolgens op Robin en Hans gericht. Zij moesten een vaas stelen die goed was voor 1.500 euro. Opvallend: in het busje liet Annelies het dirigeren intussen volledig aan Marzena over. Dat nam niet weg dat Robin en Hans hun vaas met succes wisten te grijpen waardoor de groep met deze proef uiteindelijk 2.000 euro wist te verzamelen.

Mysterieuze tip

De ochtend van de eliminatiedag kregen de kandidaten te horen dat het deze keer de moeite zou lonen als laatste te eindigen in plaats van als voorlaatste. Met die mysterieuze tip vulden alle kandidaten de vragenlijst in.

Bij de eigenlijke eliminatie bleek dat de afvaller deze keer een unieke kans zou krijgen om haar of zijn vel te redden. Bij het afroepen van de namen zette elke kandidaat een speciale bril op waarbij enkel zij of hij kon zien of het scherm rood dan wel groen kleurde. Niemand gaf daarbij een krimp.

(Lees voort onder de video)

In het ongewisse van elkaars "status" moest het gezelschap vervolgens onder elkaar uitmaken wie de afvaller was. Als dat lukte, verdiende de groep 3.000 euro en moest die afvaller naar huis. Als dat niet lukte, verdiende de groep geen geld en bleef de afvaller in het spel. In dat geval moest de kandidaat met de op een na slechtste score naar huis.

Niemand bekende dat zij of hij een rood scherm te zien had gekregen. Het kwam tot een stemming en de groep duidde Annelies als afvaller aan. Dat was fout gegokt, want het bleek dat zij wel degelijk een groen scherm had gekregen. Geen geld voor de groep dus én de echte afvaller mocht in het spel blijven ten nadele van de kandidaat met de op een na slechtste score. En dat was Marzena.

Meest gelezen