Russische ambassadeur bij de VN Vitali Tsjoerkin is overleden

In New York is de Russische topdiplomaat Vitali Tsjoerkin overleden aan een hartaanval. Tsjoerkin was ambassadeur van zijn land bij de Verenigde Naties, maar was eerder ook ambassadeur in België. Hij wordt beschouwd als een van de belangrijkste Russische diplomaten.
AP

Tsjoerkin werd onwel vlak bij de Russische vertegenwoordiging bij de VN in New York. Hij werd nog naar een ziekenhuis gebracht, maar is daar overleden, net een dag voor zijn 65e verjaardag.

Vitali Tsjoerkin wordt beschouwd als een van de belangrijke vertegenwoordigers van het Russische buitenlandse beleid. Hij genoot een reputatie als intelligent en sprak vloeiend Engels, Frans en Mongools.

Sinds 2006 was hij de Russische ambassadeur bij de VN in New York en vertegenwoordigde hij zijn land in de VN-Veiligheidsraad. Het was een woelige periode van alsmaar verslechterende relaties tussen het Westen en Rusland. Dat werd onder meer duidelijk door de in tijd beperkte Russische invasie in buurland Georgië in 2008, de annexatie van het Oekraïense schiereiland Krim in 2014 door Rusland en de oorlogen in het oosten van Oekraïne en Syrië nadien. 

Van Gorbatsjov naar Jeltsin en Poetin

Vitali Tsjoerkin speelde als kind mee in enkele speelfilms, maar studeerde daarna Internationale Betrekkingen en Diplomatie. In 1986 getuigde hij als eerste Russische diplomaat voor het Amerikaanse parlement inzake de kernramp in Tsjernobyl, in de periode dat de hervormer Michail Gorbatsjov nog president van de Sovjet-Unie was.

Nadien was hij woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Moskou tot het uiteenvallen van de Sovjet-Unie. Begin de jaren 90 was Tsjoerkin viceminister van Buitenlandse Zaken onder president Boris Jeltsin en daarna werd hij ambassadeur in Canada. Tussen 1994 en 1998 was hij ambassadeur van Rusland in België. 

Had Tsjoerkin goede contacten met westerse collega's, dan verzuurden die mee onder huidig president Vladimir Poetin, onder meer in de Verenigde Naties. Daar stond Tsjoerkin vaak met getrokken messen tegenover westerse diplomaten, onder meer tijdens de recente crisis over de belegering van de Noord-Syrische stad Aleppo.

Anderzijds was Tsjoerkin samen met de westerse collega's dan ook betrokken bij het opstarten van de onderhandelingen met Iran die uiteindelijk zouden leiden tot een akkoord waardoor een oorlog vermeden werd.

Meest gelezen