Ster van nazi-cinema was in werkelijkheid Sovjetspion

De Duitse actrice Marika Rökk heeft jarenlang voor de Sovjet-Unie gespioneerd. Dat schrijft Bild op basis van geheime informatie die is vrijgegeven. Het nieuws is opmerkelijk omdat Rökk als een van de sterren van de nazi-cinema geldt.

Ze was een van de favoriete actrices van Adolf Hitler en zou een affaire met zijn propagandaminister Joseph Goebbels hebben gehad: Marika Rökk, een van oorsprong Hongaarse actrice die tijdens WO II tot een van de grote sterren van de nazi-cinema uitgroeide. Ook na de oorlog was ze een van de meest gevierde actrices in Duitsland.

Uit vrijgegeven geheime informatie die Bild kon inkijken, blijkt nu dat Rökk al die tijd een dubbelleven leidde. Volgens het Duitse blad was de actrice in werkelijkheid een Sovjetspion die grote hoeveelheden gevoelige informatie over het Derde Rijk naar Moskou heeft doorgespeeld.

Het was haar manager Heinz Hoffmeister die haar in het begin van de jaren 40 als Sovjetspion rekruteerde. Zelf was hij op dat moment al in dienst bij de inlichtingendiensten van de Sovjet-Unie. Ook haar echtgenoot en regisseur Georg Jacoby was naar verluidt een Sovjetspion.

1949 AP

Operatie Barbarossa

Wat de rol van Rökk precies was en welke informatie ze juist heeft gelekt, is niet duidelijk. Wel is geweten dat ze lid was van Krona, een netwerk dat ultrageheime militaire informatie van de nazi's aan de Russen doorgaf. Zo was Krona onder meer verantwoordelijk voor het uitlekken van de plannen voor Operatie Barbarossa, de codenaam van de aanval van nazi-Duitsland op de Sovjet-Unie in juni 1941.

Na de oorlog mocht Rökk twee jaar niet acteren omdat ze te dicht tegen het nazi-regime zou hebben aangeschurkt. Nadien keerde ze naar het witte doek terug om haar acteercarrière in 1951 uiteindelijk vaarwel te zeggen. Ze overleed in 2004 op 90-jarige leeftijd.

Gehlen

Al in 1951 had de toenmalige West-Duitse inlichtingendienst Organisation Gehlen in de mot dat Rökk voor de Sovjet-Unie spioneerde. Haar naam duikt in november van dat jaar voor het eerst op in de verslagen van die dienst. Het zijn die documenten die Bild nu in handen heeft gekregen. Daaruit blijkt dat Gehlen haar afscheid als actrice interpreteerde als een strategische zet om haar spionageactiviteiten voor de Sovjet-Unie te kunnen voortzetten.

Het is niet duidelijk of Rökk ooit heeft geweten dat de Duitse inlichtingendiensten haar als Sovjetspion in het vizier hebben genomen. Evenmin is geweten of die ooit stappen hebben ondernomen om haar activiteiten te dwarsbomen.

Meest gelezen