Stropers doden 80 procent van alle bosolifanten in Gabon

Tussen 2004 en 2014 is het aantal bosolifanten in Gabon met liefst 80 procent afgenomen als gevolg van stroperij. Dat blijkt uit een Amerikaanse studie. Concreet zijn ongeveer 25.000 dieren afgeslacht voor hun ivoor.

Het is een van de belangrijkste veilige havens voor dieren in Centraal-Afrika: het Minkébé National Park in Gabon. Uit een studie van de universiteit van Duke in de Amerikaanse staat North Carolina blijkt nu dat die plek voor bosolifanten wel degelijk gevaarlijk is.

Tussen 2004 en 2014 is de populatie bosolifanten in het park met liefst 80 procent afgenomen door stroperij. Dat komt neer op meer dan 25.000 dieren die voor hun ivoor zijn afgeslacht.

"Het verlies van 25.000 olifanten in dit park is een grote stap terug voor het voortbestaan van deze soort, gezien bijna de helft van de naar schatting 100.000 bosolifanten in Centraal-Afrika in Gabon leeft", zegt assistent-professor tropische ecologie John Poulsen van de universiteit van Duke.

De resultaten zijn ook een tegenslag voor de regering van Gabon die sinds 2011 grote inspanningen levert om stroperij tegen te gaan. Volgens Poulsen zijn die inspanningen effectief tegen binnenlandse stropers, maar verhinderen ze niet dat stropers uit buurlanden en met name uit Kameroen hun slag slaan.

Uitwerpselen

De onderzoekers hebben zich op een opvallende methode gebaseerd om de bosolifanten te tellen: ze hebben hun hoeveelheid uitwerpselen uit 2004 en 2014 in het park vergeleken. Daarbij hielden ze rekening met allerlei externe factoren zoals zware regenval.

Poulsen ziet een duidelijk patroon in de stroperij. "De olifantenpopulatie in het zuiden van het park is slechts een klein beetje afgenomen", zegt hij. "Die regio bevindt zich op 58 kilometer van de dichtstbijzijnde weg in Gabon. De centrale en noordelijke delen van het park zijn zo goed als leeg. Op sommige plekken ligt de nationale weg van Kameroen op minder dan 6,1 kilometer afstand."

Hoewel de bosolifant al langer onder druk staat, is het verlies van 80 procent van de populatie in tien jaar tijd in een van de meest afgelegen beschermde gebieden van Centraal-Afrika een alarmerende waarschuwing dat geen enkele plek vrij van stroperij is, weet Poulsen nog.

Meest gelezen