Telefoon van Hitler voor 229.000 euro geveild

De gepersonaliseerde rode telefoon van Adolf Hitler is gisteren voor 243.000 dollar (229.000 euro) onder de hamer gegaan. Dat meldt het veilinghuis Alexander Historical Auctions, dat de verkoop organiseerde van "allicht het dodelijkste wapen aller tijden, dat miljoenen mensen over de hele wereld de dood heeft ingejaagd".

Volgens Alexander Historical Auctions gaf Hitler tijdens de laatste twee jaar van de Tweede Wereldoorlog het merendeel van zijn bevelen via de Siemens-telefoon die hij van de Wehrmacht had gekregen. Op het toestel staan zijn naam en een hakenkruis gegraveerd. De telefoon werd na de val van nazi-Duitsland ontdekt in de Berlijnse bunker van Hitler. Sovjet-soldaten gaven het toestel als souvenir aan de Britse brigadier Ralph Rayner. Diens zoon heeft de telefoon al die jaren bijgehouden.

Zondag ging het historische stuk onder de hamer in Maryland, in het oosten van de VS. De rode verf is intussen wat afgebladderd van het zwarte toestel in bakeliet, maar dat drukte de prijs uiteraard niet. Vooraf ging Alexander ervan uit dat de telefoon tussen de 200.000 en 300.000 dollar zou opleveren. Het veilinghuis schatte de waarde correct in, want het toestel ging voor 243.000 dollar onder de hamer. Over de identiteit van de koper wordt geen informatie prijsgegeven.