Telenet: "Leterme gaf geen advies toen hij nog premier was"

Telenet benadrukt dat Yves Leterme (CD&V) voor december 2011 - toen hij aftrad als premier - geen enkel advies heeft verleend aan het bedrijf. Hij kreeg dat jaar echter wel een vergoeding voor een half jaar lidmaatschap, dus ook toen hij nog premier was. Uit de documenten die Telenet heeft bekendgemaakt, blijkt ook dat Siegfried Bracke van 2011 tot en met 2014 66.000 euro bruto opstreek voor zijn advies.

Na de commotie van de voorbije week over de adviesraad van Telenet waarin verschillende politici zitten of hebben gezeten, heeft het telecombedrijf vandaag volledige transparantie gegeven over de vergoedingen die in de voorbije jaren aan die politici werden betaald.

Opmerkelijk daarin is dat ex-premier Yves Leterme door Telenet werd uitbetaald vanaf half 2011. Dat gaf de indruk dat hij al voor het einde van zijn premierschap begon als adviseur. Leterme trad namelijk af begin december 2011. Telenet zette later echter de puntjes op de i door te zeggen dat hij pas na zijn premierschap een eerste vergadering als lid van de adviesraad heeft bijgewoond. Die vond plaats op 19 december.

Leterme werd vergoed voor die ene vergadering in 2011, maar tegelijk ook voor een half jaar lidmaatschap. Alles samen kreeg hij in 2011 8.000 euro. Dat half jaar lidmaatschap liep dan wel gelijk met zijn laatste maanden als premier in lopende zaken.

Siegfried Bracke kreeg 66.000 euro bruto

Telenet richtte de adviesraad in 2007 op omdat er geen politieke vertegenwoordigers meer in zijn Raad van Bestuur zaten nadat de gemengde intercommunales het grootste deel van hun aandelen in Telenet verkocht hadden.

In zijn huidige vorm bestaat de adviesraad sinds 2011. De focus verschoof op dat ogenblik naar een klankbordfunctie over socio-economische, politieke en media-uitdagingen.

Telenet heeft naar aanleiding van de zaak-Bracke een lijst gepubliceerd met wie advies gegeven heeft en hoeveel ze daarmee verdienden.

  • Daaruit blijkt dat Siegfried Bracke van 2011 tot en met 2014 66.000 euro bruto opstreek.
  • Yves Leterme, die sinds 2011 een zitje in de adviesraad bekleedt, kreeg tussen 2011 en 2015 55.000 euro bruto.
  • Patrick Dewael (Open VLD) kreeg van 2011 tot en met 2015 82.000 euro bruto.
  • Peter Vanvelthoven (SP.A) ontving van 2011 tot en met 2014 62.000 euro bruto.
  • Freddie Willockx (SP.A) kreeg voor de periode 2011-2013 54.000 euro bruto.
  • Patrick Moenaert (CD&V) kreeg van 2011 tot en met 2013 52.000.

Voor 2015 streken alleen Patrick Dewael (Open VLD) en Yves Leterme een vergoeding op. Telenet stelt dat het bedrijf tot vandaag geen facturen ontvangen heeft voor 2016.

Telenet benadrukt dat alle leden een clausule hebben ondertekend die oplegt dat politici geen advies zouden geven over thema's waarvoor zij zelf een uitvoerend mandaat hadden.

Meest gelezen