Topmanagers Eandis verdienen elk een pak meer dan premier Michel

De zeven topmanagers bij distributiebedrijf Eandis verdienen elk meer dan onze premier. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. De individuele verloningen zijn niet bekend, maar samen verdienen ze 3,2 miljoen euro bruto per jaar. Dat komt neer op gemiddeld 450.000 euro per jaar, een pak meer dan de 290.000 euro op het loonbriefje van premier Michel.
James Arthur Photography

Voor managers van overheidsbedrijven wordt hun loonpakket afgestemd op de zogenoemde "premiernorm": een hoger brutoloon dan dat van de premier is uit den boze. Nu blijkt dat de CEO van Eandis, dat gas en elektriciteit distribueert in het grootste deel van Vlaanderen, wel een pak meer verdient, net als zijn zes collega- topmanagers. 

Hoeveel elke individuele manager bruto verdient, is niet bekend. Wel is geweten dat het hele managementteam samen per jaar 3,2 miljoen euro bruto uitgekeerd krijgt. Gedeeld door zeven komt dat neer op gemiddeld 450.000 euro per manager, of een pak meer dan de 290.000 euro die premier Michel verdient. Bovendien verdient CEO Walter Van den Bossche waarschijnlijk aanzienlijk meer dan de rest van het topmanagement. Het bedrijf zelf geeft de concrete cijfers niet vrij.

Eandis: "Lonen transparant gecommuniceerd én goedgekeurd"

Eandis wil niet veel commentaar kwijt. Het bedrijf laat wel weten dat deze loonpakketten zijn goedgekeurd door de HR-dienst van het bedrijf, die bestaat uit vier politici. Eandis benadrukt dat in deze "marktconforme loonbedragen" alles vervat zit, ook de extralegale voordelen, pensioenbijdrage en eventuele bonussen.

Alle lonen worden bovendien doorgelicht en transparant gecommuniceerd via het jaarverslag. Bovendien is Eandis een privébedrijf en geldt de zogenoemde "premiernorm" enkel strikt voor overheidsbedrijven. Pittig detail: de aandeelhouders van Eandis zijn 233 steden en gemeenten en de provincie West-Vlaanderen. Die openbare besturen moeten dus de lonen van hun managers goedkeuren en dat is dus ook gebeurd.

Na de ophef van de voorbije week, over de forse bedragen die politici verdienen voor hun zitje bij een intercommunale, heeft Eandis beslist om aanstaande woensdag zijn raad van bestuur bij elkaar te roepen. Daar zal het louter gaan over de verloning van de zeven topmanagers van het bedrijf.

Meest gelezen