Trump benoemt generaal McMaster tot nationale veiligheidsadviseur

De Amerikaanse president Donald Trump heeft dan toch een nieuwe nationale veiligheidsadviseur. Het wordt luitenant-generaal H.R. McMaster, een expert in de bestrijding van opstanden in Irak en Afghanistan. McMaster volgt Michael Flynn op die na amper drie weken in functie moest opstappen.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

"McMaster is een man met een enorm talent en dito ervaring", zei president Trump bij de voorstelling van de generaal. McMaster is een veteraan van de oorlogen in Irak in 1991 en 2004 en vocht in Afghanistan in 2006. Hij is een expert inzake de bestrijding van rebellen en terroristen in die landen.

Toch is McMaster niet de eerste keuze van de president. Vorige weigerde de gepensioneerde viceadminraal Robert Harward de functie van veiligheidsadviseur omdat hij bezorgd was over de manier waarop het Witte Huis vandaag georganiseerd is.

McMaster volgt dus Michael Flynn (foto in tekst) op, die na amper drie weken moest opstappen als nationale veiligheidsadviseur van president Trump. Dat bleek nadat Flynn nog voor hij in functie trad op illegale wijze nauwe contacten had gehad met de Russische ambassadeur in de VS en daarover gelogen zou hebben tegen vicepresident Mike Pence.

Flynn was de eerste topman van de administratie van Trump die moest opstappen en dat zette ernstige twijfels bij de werking van de nieuwe regering in de VS.

Expert in bestrijding van opstandelingen

H.R. Master is een veteraan van de Golfoorlog om Koeweit in 1991. In die oorlog werd hij gedecoreerd omdat zijn eenheid grote aantallen Iraakse tanks kon uitschakelen.

In 2004 keerde hij terug naar Irak. De manier waarop zijn troepen daar opstandelingen met succes aanpakten in de stad Tal Afar, werd nadien overgenomen door andere Amerikaanse eenheden in Irak. Op dezelfde manier trad McMaster ook op in Afghanistan.

McMaster was ook professor in Amerikaanse geschiedenis aan de militaire academie van West Point. Zijn doctoraatsthesis was een kritiek op de Amerikaanse strategie tijdens de oorlog in Vietnam en is een klassieker in militaire middens in de VS.

Public Domain

Wat doet die veiligheidsadviseur?

De functie van nationale veiligheidsadviseur werd bij het begin van de jaren 50 ingesteld in volle Koude Oorlog. Anders dan andere toplui moet de benoeming niet goedgekeurd worden door de Senaat, maar kan de president zijn adviseur vrij kiezen. De veiligheidsadviseur werkt ook in het Witte Huis.

Concreet neemt die deel aan de vergaderingen van de nationale veiligheidsraad en adviseert hij de president over alles wat te maken heeft met veiligheid en internationale kwesties.

Het belang van de functie hangt vaak samen met de persoonlijkheid van de adviseur. In het verleden hadden onder meer Henry Kissinger, generaal Colin Powell of Condoleezza Rice vanuit die functie veel invloed, anderen dan weer minder.

Meest gelezen