Trump: "Verklaringen over Zweden verwijzen naar verhaal op Fox News"

De Amerikaanse president Donald Trump heeft zijn verklaring over "wat er gebeurt in Zweden" gebaseerd op een verhaal dat hij "heeft gezien op Fox News". Dat heeft hij zelf laten weten via Twitter nadat er heisa was ontstaan over zijn uitspraak.

Trump maakte de bewuste opmerking afgelopen zaterdag, in een speech voor zijn aanhangers op een campagnebijeenkomst in Florida. "Kijk wat er gisterenavond gebeurd is in Zweden", zei hij. "Zweden! Wie kan dat geloven? Ze lieten grote hoeveelheden (migranten, nvdr.) binnen. Ze ondervinden problemen die ze nooit voor mogelijk hadden gehouden." Hij verwees daarna ook naar Brussel, Nice en Parijs.

Net door die vergelijking insinueerde Trump volgens sommigen dat er de avond voordien een terreuraanval zou hebben plaatsgevonden in het Scandinavische land. Heel wat inwoners begrepen de uitspraak niet en binnen de kortste keren werden via de hashtag #LastNightInSweden allerlei ervaringen over die bewuste vrijdagavond gedeeld. "Het sneeuwde", was een van de eerste reacties. 

De voormalige Zweedse premier Carl Bildt reageerde ook op de uitspraken. "Zweden? Terreuraanslag? Wat heeft hij gerookt?", zei hij op Twitter. 

"Verhaal op Fox News"

Ondertussen heeft de Amerikaanse president al gereageerd op zijn uitspraken. "Mijn verklaring over wat er gebeurt in Zweden is een verwijzing naar een verhaal dat werd uitgezonden op Fox News", zo tweette hij. 

De president verduidelijkte in zijn tweet niet over welk programma hij het precies had, maar mogelijk verwijst hij naar het programma "Tucker Carlson tonight". In de uitzending van vrijdag zat een item over de criminaliteitsstatistieken na de migratiegolf in Zweden.

Bekijk hier de uitspraken van Trump over Zweden:

Meest gelezen