Wie volgt Elke Sleurs op als staatssecretaris? Dit zijn de kanshebbers

Elke Sleurs (N-VA) zal zich volledig concentreren op haar Gentse lijsttrekkerschap en haar mandaat als staatssecretaris doorgeven. Maar aan wie? Onze politiek journalist Johny Vansevenant wikt en weegt de kanshebbers.
Valerie Van Peel - Sarah Smeyers - Peter Dedecker

1. Sarah Smeyers

Een eerste grote naam die de ronde doet volgens Johny Vansevenant is die van N-VA-kamerlid Sarah Smeyers. "Ze heeft naast het fractieleiderschap gegrepen - dat naar Peter De Roover ging -, dus ze heeft ook wel recht op iets."

"Het is ook het staatssecretariaat voor Armoedebestrijding, Gelijke Kansen, Personen met een beperking, Grootstedenbeleid en Wetenschapsbeleid. Smeyers is OCMW-voorzitter van Aalst dus ze heeft wel wat sociale troeven in handen. Ze is ook van Oost-Vlaanderen en hoewel er benadrukt werd dat de nieuwe staatssecretaris niet per se van daar moet komen, is het wel een troef."

2. Valerie Van Peel

Een tweede kanshebber is Kamerlid Valerie Van Peel. "Ook zij heeft een achtergrond als OCMW-voorzitter, ditmaal in Kapellen, dus ook zij heeft die sociale troeven in handen. De ex-journaliste van onder meer Het Nieuwsblad heeft veel charisma, wat ook in haar voordeel kan spelen."

Toch heeft ze volgens Vansevenant ook een groot nadeel, namelijk dat ze van Antwerpen afkomstig is. "Alle N-VA-toppolitici komen van Antwerpen, dus op dat vlak heeft Van Peel wel een nadeel, wat de kansen van Smeyers doet vergroten."

3. Peter Dedecker

Naast de twee bovenstaande kandidaten circuleert ook nog de naam van Peter Dedecker, volksvertegenwoordiger voor N-VA. "Hij is Gentenaar en heeft naam gemaakt in het dossier over de christelijke arbeidersbeweging en Arco."

Toch denkt Vansevenant dat de kans eerder klein is dat hij de nieuwe staatssecretaris wordt. "Van de zeven excellenties die N-VA nu heeft, zijn er zes mannen. Enkel Liesbeth Homans vormt hier de uitzondering op. Vermoedelijk wordt de nieuwe staatssecretaris dus wel een vrouw en geen man, zeker omdat het mandaat Gelijke Kansen omvat."

Wanneer?

De grote vraag is nu wanneer de naam van de nieuwe staatssecretaris bekendgemaakt zal worden. Op de persconferentie werd gezegd dat er op 11 maart een volgende partijraad is, maar volgens onze politiek analist zal het waarschijnlijk zo lang niet duren.

"Morgen stelt Elke Sleurs haar mandaat ter beschikking van de partij. De N-VA kan moeilijk een maand wachten om een nieuwe staatssecretaris aan te duiden. We moeten wel een slag om de arm houden bij de kandidaten, want eigenlijk is alles mogelijk in deze tijden."

Meest gelezen