Zes op de tien makelaars overtreden de wet en "doen alsof hun neus bloedt"

Zes op de tien immomakelaars in ons land overtreden de wet. Dat blijkt uit controles van de Economische Inspectie waar Het Nieuwsblad over bericht. Zo blijven ze te vaag over hun prijs en is het vaak niet duidelijk wat ze precies doen. Minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) dreigt met extra controles. "De makelaars doen alsof hun neus bloedt."
CHASSENET / BSIP

Wie een huis of appartement verkoopt of wil huren of verhuren en niet houdt van de administratieve rompslomp die daarbij komt kijken, kan een immomakelaar inschakelen. Alleen let je maar beter goed op, want velen onder hen houden zich niet aan de wet, zo blijkt nu. In totaal kregen 322 makelaars een controle van de Economische Inspectie over de vloer en bij maar liefst zes op de tien zijn een of meerdere inbreuken vastgesteld. 

Welke inbreuken vinden er plaats?

 • Totaalprijs niet duidelijk
  Een op de zeven makelaars maakt niet duidelijk genoeg hoeveel klanten exact zullen moeten betalen. Vaak werken ze met een vast percentage - bijvoorbeeld 3 procent van de verkoopprijs -, maar in de kleine lettertjes staat dat er nog eens 21 procent btw moet worden bijgeteld. Het echte percentage is dan 3,63 procent. 
   
 • Onduidelijke opdracht
  Een op de vijf makelaars maakt volgens de Economische Inspectie niet duidelijk genoeg wat hun opdracht precies is en wat ze dus doen voor je geld.  
   
 • Stilzwijgende verlenging
  Nog eens een op de vijf makelaars overtrad de wet rond stilzwijgende verlenging. Als je als consument de overeenkomst niet opzegt terwijl het huis nog niet is verkocht, dan wordt die stilzwijgend verlengd. Maar, zo benadrukt Peeters, ook dan heb je nog het recht om de overeenkomst op te zeggen met een termijn van één maand. Maar die wet wordt dus vaak met de voeten getreden. 

"Onrustwekkend"

"Het is onrustwekkend, vooral omdat er ook ernstige inbreuken tussen zitten die nadelig zijn voor de consument", reageert minister Peeters in Het Nieuwsblad. "De sector zelf doet alsof zijn neus bloedt. Zo heb ik de beroepsvereniging een brief gestuurd na de controles, maar zij lieten mij weten dat ze niet inzien wat het probleem is."

De minister heeft nu een overleg gepland met de sector. "Komt er geen oplossing, dan gaan we extra controles houden."

Het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars vindt de cijfers van de minister "te vaag". "We willen meer duiding bij de exacte vaststellingen", zegt woordvoerster Dorien Stevens eveneens in Het Nieuwsblad. 

Meest gelezen