165 jaar lang verloren, nu online te vinden: Walt Whitmans novelle

Maar liefst 165 jaar lang bleef "The life and adventures of Jack Engle" van de Amerikaanse dichter Walt Whitman onder de radar. Het werk is cruciaal in Whitmans evolutie als schrijver, vertelt Ed Folsom van de Walt Whitman Quarterly Review. "Nu zien we dat zijn fictie en poëzie mengen op een manier dat we voordien niet wisten."

Het was een opmerkzame student, Zachary Turpin, die het werk van 36.000 woorden vorige zomer ontdekte toen hij de "Integrated catalog of Walt Whitman's literary manuscripts" doorploegde. Stevig speurwerk leidde hem naar een klein bericht van 1852 in de New York Daily Times (nu de New York Times) dat reclame maakte voor de serie "The life and adventures of Jack Engle" in de krant Sunday Dispatch. Het werk werd uitgegeven als serie in 1852 en geschreven op hetzelfde moment als de dichter aan zijn magnum opus, de dichtbundel "Leaves of grass" begon te werken.

Over zijn uitzonderlijke ontdekking vertelt Turpin zelf: "Ik kon niet geloven dat ik voor een paar minuten, de enige persoon op aarde was die wist van dit boek.

"Unieke inkijk"

Niet alleen wegens zijn zeldzaamheid, maar vooral door de unieke inkijk die het werk geeft in de omvang van Whitmans proza-fictie, is het verhaal belangrijk. In het boek onthult de schrijver dat hij worstelt met een verlangen naar de juiste vorm om zijn ideeën in te gieten. "De Whitman die we zien in "Jack Engle" is nog niet de zelfzekere, geëngageerde dichter die we altijd gekend hebben", vertelt Turpin. Whitman experimenteert hier met verschillende genres en manieren van schrijven om zijn eigen stijl te ontdekken.

De ontdekking van "Jack Engle" is niet het eerste wapenfeit van Turpin. Vorig jaar ontdekte hij een gids over de "mannelijke gezondheid" geschreven door de poëet. 

Online beschibaar

Gisteren werd "The life and adventures of Jack Engle" online gepubliceerd door Walt Whitman Quarterly Review, waar iedereen het gratis kan lezen. Ed Folsom, redacteur van het tijdschrift vertelt dat de ontdekking alles verandert wat er momenteel geweten is over de vroege schrijverscarrière van de auteur. "We zien nu dat zijn fictie en poëzie mengen op een manier die we voordien niet wisten."

Volgens Folsom geeft het boek een precieze tijdsindicatie waarop Whitman overschakelde naar poëzie. "Deze novelle laat ons het moment ervaren in Whitmans ontwikkelingsproces waarop hij realiseert dat fictie niet het creatieve werk dient waar hij de rest van zijn leven aan wil wijden."

Meest gelezen