"Het werd, echt waar, zovéél beter"

Anderhalf jaar geleden deelde Jamie Raines, naar aanleiding van een documentaire op de Britse zender Channel 4, een YouTubefilmpje op het internet dat snel miljoenen kijkers wist te boeien. Raines was immers geboren als meisje, maar documenteerde zijn transitie naar jongen/man door een aaneenschakeling van selfies, 3 jaar lang. Intussen is Raines 22, heeft hij een vaste vriendin en wilde hij andere transgenders opnieuw een hart onder de riem steken met een brief die hij geschreven heeft aan de persoon die hij vroeger was, maar niet wilde zijn. Die brief verwerkte hij opnieuw in een opvallend YouTubefilmpje.

Raines tegen zijn jongere ik: "Je bent niet gek. Je bent geen freak. Je bent een transgender. Er is niets verkeerds met jou. En je staat er niet alleen voor. Hoe je je altijd gevoeld hebt, wel, die gevoelens zijn echt."

"Aan de ene kant ben je verschrikkelijk bang. Maar je bent ook opgelucht, omdat je ontdekt hebt wie je bent en van daaruit verder aan een gelukkige toekomst kan bouwen. Want, mocht je er niet achter gekomen zijn, wat zou er dan met je gebeurd zijn?"

"Het moeilijkste is jezelf te accepteren zoals je bent. Maar eens je dat gedaan hebt, zal je uiteindelijk erg trots zijn op hetgeen je zal bereiken."

"Je zal niet altijd op de meest correcte manier door anderen behandeld worden. Maar te kunnen leven zoals je zelf wil, zal altijd voor de grootste opluchting zorgen."

"Ook al ben je bang, je ouders zullen je steunen. En je vrienden. Niet iedereen zal je onmiddellijk aanvaarden zoals je bent. Maar wacht geduldig af. Zij die belangrijk voor je zijn zullen uiteindelijk wel bijdraaien. En die opmerkingen op het internet, die blijven niet voor altijd hangen."

"Hoelang het ook moge duren vooraleer men je Jamie noemt en dat men mannelijke voornaamwoorden zal gebruiken, het zal uiteindelijk gebeuren."

"Testosteron is geweldig, maar het is geen magie. Het duurt eeuwen vooraleer je wat baardgroei hebt. Plastische chirurgie is afschrikwekkend, je zal bang zijn, maar het zal het allemaal waard zijn."

"De angstaanjagende doch opwindende weg die je inslaat maakt je leven zoveel beter dan nu, nu je nog 16 bent. En dus, keep pushing and don’t give up."

Meest gelezen