"Mijlpaal" voor Trump: de kortst regerende president wordt hij niet

Of hij zijn presidentiële termijn nu volmaakt of niet: Donald Trump kan na vandaag niet meer de geschiedenisboeken ingaan als kortst regerende Amerikaanse president ooit. Met 32 dagen in het Witte Huis gaat hij alvast één dag over het "record" uit 1841, meldt The Independent.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Trump zit sinds zijn inauguratie op 20 januari ruim een maand in het Witte Huis. Er wordt druk gespeculeerd of een president zonder politieke of militaire ervaring het lang kan volhouden. Er wordt verwacht dat Trump nog voor de volgende verkiezingen in 2020 het Witte Huis verlaat, op eigen initiatief of na een impeachment, waardoor hij wordt afgezet. In dat geval neemt zijn vicepresident Mike Pence het over.

Hoe dan ook heeft Trump nu al een magische kaap in de Amerikaanse geschiedenis overschreden. Met 32 dagen in het Witte Huis kan hij niet meer de kortst regerende president van de VS worden. Die "eer" is al sinds 1841 weggelegd voor de negende president, William Harry Harrison. Die stierf amper 31 dagen na zijn verkiezing.

Tweede of derde plaats?

De volgende "mijlpaal" die in zicht komt, is de kaap van 200 dagen. Treedt Trump daarvoor af, dan wordt hij alsnog de tweede kortst regerende president.

Die titel staat nu op naam van de 20e president van de VS, James Garfield. 200 dagen na zijn inauguratie werd hij in juli 1881 neergeschoten in Washington. Enkele weken later overleed hij aan zijn verwondingen. De derde in het lijstje is de Zachary Taylor, die zich 16 maanden en 5 dagen de 12e president van de VS mocht noemen voor hij in 1850 bezweek aan een ziekte. 

Historicus Ronald L Feinman acht het erg waarschijnlijk dat Donald Trump toch een plaats weet te verzilveren in het lijstje van kortst regerende presidenten. Hij voorspelt dat Trump (nu 70) "tussen de 31 en de 199 dagen in het Witte Huis blijft". Afwachten of die voorspelling klopt.

Meest gelezen