"Wietwet" komt een stapje dichterbij in Nederland

In Nederland is de regulering van cannabisteelt een stapje dichterbij gekomen. De Tweede Kamer heeft ingestemd met de "wietwet" van D66. Met het wetsvoorstel wil de sociaal-liberale partij een einde maken aan de praktijk waarbij wiet wel mag worden verkocht in een coffeeshop, maar niet mag worden geteeld of aangevoerd. Of het voorstel echt wet wordt, is weliswaar nog niet helemaal zeker. Ook de Eerste Kamer moet er nog mee instemmen.

De wietwet heet eigenlijk de Wet gesloten coffeeshopketen. In het voorstel van D66 staat dat de productie van cannabis in principe strafbaar blijft, maar professionele telers die zich aan de voorwaarden houden, kunnen een ontheffing krijgen, waardoor ze niet strafrechtelijk worden vervolgd.

Over de wietwet wordt al jarenlang gediscussieerd. Voorstanders menen dat de criminaliteit zal verminderen door de cannabisteelt te reguleren. "We komen met het wetsvoorstel tegemoet aan de wens van vele burgemeesters, gemeenten en een groot deel van de Nederlanders", zegt Kamerlid Vera Bergkamp, die het wetsvoorstel indiende. Tegenstanders vinden de wet juist een slecht signaal naar jongeren en de hele samenleving. "Het is een schijnoplossing voor het drugsprobleem in Nederland", klinkt het daar.

Wietwet is nog geen feit: Eerste Kamer moet nog akkoord gaan

Het wetsvoorstel is met een krappe meerderheid goedgekeurd in de Tweede Kamer. Behalve D66 waren onder meer PvdA, SP, GroenLinks, 50PLUS, Groep Bontes/van Klaveren (VNL), DENK en de Partij voor de Dieren vóór. Regeringspartij VVD, CDA, PVV, ChristenUnie en SGP waren tegen.

Met de meerderheid in de Tweede Kamer is de "wietwet" wel een stap dichterbij gekomen, maar nog altijd geen feit. Ook de Eerste Kamer moet nog akkoord gaan. Maar als alle partijen daar hetzelfde stemmen als in de Tweede Kamer, wordt de wet alsnog verworpen.

Meest gelezen