Bourgeois: "Brusselse luchtvaartboetes zijn institutionele atoombom"

Vlaams minister-president Geert Bourgeois verbergt zijn ongenoegen over het negeren van het Vlaamse belangenconflict door Brussel inzake de geluidsnormen voor de luchthaven van Zaventem niet. Volgens hem is dat niets minder dan een "institutionele atoombom" en hij vreest voor banenverlies, minder maatschappijen en de internationale status van Brussel.

Vanaf middernacht wil het Brusselse Gewest boetes opleggen aan maatschappijen die de uiterst strenge geluidsnormen inzake vliegtuiglawaai overtreden. Vlaanderen heeft een belangenconflict ingeroepen, voor de tweede keer om zo een schorsing van 60 dagen af te dwingen, maar Brussel stoort zich daar niet aan.

In "Terzake" noemde Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) dat niets minder dan een "institutionele atoombom", waarbij Brussel de afgesproken regels overtreedt. Brussel zegt dat een partij in ons land wettelijk geen twee keer een belangenconflict kan inroepen met hetzelfde argument, maar Bourgeois is het daar niet mee eens.

Hij zegt dat Vlaanderen dat wel kan, enerzijds als gewest en anderzijds als gemeenschap. Dat is dus twee keer. Bourgeois verwijst daarbij naar de belangenconflicten die indertijd op dezelfde argumenten werden ingeroepen tegen de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde door de Franse Gemeenschap, het Waalse Gewest en de Duitse Gemeenschap.

Bourgeois pleit voor redelijkheid, want het gaat in en rond Zaventem over 60.000 banen. Hij begrijpt niet dat het Brusselse Gewest -waar er een erg hoge werkloosheid is en dan vooral bij laaggeschoolden- daar geen rekening mee wil houden.

Hoe dan ook is er een dringende oplossing nodig. In de voorbije 60 dagen na het eerste belangenconflict is er te weinig initiatief geweest. Dat moet nu anders, aldus Bourgeois. Iedereen wil het vliegtuig nemen om op reis te kunnen gaan en een luchthaven zonder hinder bestaat niet, zegt hij.

BELGA

Meest gelezen