EK voetbal en late kerstvakantie houden Belgen uit filmzaal

De Belgische bioscopen hebben een moeilijk jaar achter de rug. Ruim 19,4 miljoen bezoekers gingen vorig jaar naar de cinema, acht procent minder dan vorig jaar. "Finding Dory", de familiefilm over het populaire blauwe visje, lokte vorig jaar het meeste aantal kijkers en sleep daardoor de allereerste Belgian Big Screen Award in de wacht.

De Belgen zijn in 2016 minder naar de bioscoop gegaan. Waar er in 2015 nog 21,2 miljoen mensen een filmpje meepikten in de cinema, waren dat er vorig jaar nog maar 19,4 miljoen. Dat blijkt uit cijfers van Cinedata, FCB en VFDB. Vooral de drukke sportzomer, met onder andere het EK voetbal en de olympische spelen, de late kerstvakantie en het mindere succes van lokale en internationale films spelen de cinema's parten.

De zes meest bezochte films waren allemaal van internationale makelij en lokten meer dan een half miljoen bezoekers. "Finding Dory" verdient in het lijstje de gouden medaille met 594.390 kijkers. "The secret life of pets" (565.277) en "Fantastic beasts and where to find them" (563.400) vervolledigen het podium. "Zootropolis" (539.830), "The jungle book" (523.019) en "The revenant" (503.019) maken de top zes volledig.

De eerste Belgische film in de ranking is "De premier", die met 390.355 bioscoopgangers een zesde plaats bekleedt.

"Belgian Big Screen Award"

"Finding Dory" sleepte de eerste Belgian Big Screen Award, een prijs voor de meest bezochte bioscoopfilm, in de wacht. De award werd uitgereikt door vice-premier Kris Peeters.

“De audiovisuele sector is goed voor zo’n 5.000 directe jobs in België. Bovendien is en blijft het een groeisector. Tussen 2008 en 2014 steeg het aantal bedrijven in de audiovisuele sector in Vlaanderen alleen al met 50%. Dat heeft te maken met de vele creatieve en ondernemende talenten in ons land die hun passie volgen. De federale regering blijft deze belangrijke sector steunen via de Taks Shelter, die goed is voor een jaarlijks steunbedrag van 55 miljoen euro voor filmproducties", vertelde Peeters tijdens de prijsuitreiking. Serge Van Eyck, deputy country manager van The Walt Disney Company noemt de award een "mooie erkenning" voor zijn collega's en zichzelf.

Meest gelezen