Filip Dewinter: "Open VLD en CD&V in 2006 bereid met ons in zee te gaan"

Maakte Filip Dewinter bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2006 een reële kans om burgemeester van Antwerpen te worden? Enkele politici uit CD&V en Open VLD waren bereid hem daarin te steunen. Dat zei Vlaams Belangkopstuk Dewinter in "Wissel van de macht" dinsdagavond op Canvas, over de ondergang van Vlaams Belang.

Filip Dewinter koestert in 2006 hoge ambities om burgemeester van Antwerpen te worden. De wind lijkt op dat moment gunstig voor Vlaams Belang, als grootste partij van de stad.

Tot enkele maanden voor de gemeenteraadsverkiezingen een racistisch geïnspireerde jongeman een peuter en haar Malinese kinderoppas in koelen bloede vermoordt in hartje Antwerpen. Er gaat een schokgolf door de stad.

Vlaams Belang krijgt het zwaar te verduren en Filip Dewinter is er rotsvast van overtuigd dat die affaire hem het burgemeesterschap heeft gekost. Hij houdt wel stand met 33,5 procent, maar wordt nipt geklopt door Patrick Janssens die 35,3 procent haalt.

Een bittere pil voor Filip Dewinter, die in "Wissel van de macht" zegt dat hij voor de gemeenteraadsverkiezingen beloftes had gekregen van enkele politici van CD&V en Open VLD om hem aan de burgemeesterssjerp te helpen.

"Indien Vlaams Belang niet alleen 33,5 procent had gehaald, maar ook groter was geweest dan de SP.A, dan waren er een aantal mensen die bereid waren om met ons in zee te gaan", laat Dewinter optekenen. "Daar waren backbenchers bij, maar ook wat voormalige politieke kopstukken van CD&V en Open VLD die de stap zouden hebben gezet, zeer zeker."

Meest gelezen