Franse politie vlucht weg uit no-gozones in buitenwijken van Parijs

No-gozones voor de politie: ze bestaan wel degelijk in de buitenwijken van Parijs. Dat blijkt uit een reportage van "Terzake" over Aulnay-sous-Bois, de voorstad waar onlusten uitbraken na een uit de hand gelopen politieactie gericht tegen een zwarte jongen. Het water tussen de lokale bevolking en de ordediensten is dieper dan ooit.
AFP or licensors

Het is een term die wel vaker opduikt in een grootstedelijke context: no-gozones of zones waar de politie zich niet langer durft te tonen. In Aulnay-sous-Bois zijn ze een realiteit, zo bevestigt Loïc Le Roux in een reportage die "Terzake" in de voorstad van Parijs heeft gedraaid.

Le Roux is de directeur publieke veiligheid van het lokale politiekorps dat de voorbije dagen in het oog van de storm is terechtgekomen nadat een identiteitscontrole van een man van Afrikaanse origine in geweld is ontaard. Eén agent zou de man met zijn matrak hebben gepenetreerd. Sindsdien zijn de protesten en het geweld tegen de politie in en rond de Franse hoofdstad opgelaaid.

(Lees voort onder video)

"Op dit moment komen we niet op de plekken waar de onlusten zich hebben afgespeeld", zegt Le Roux in de reportage. De reden is eenvoudig: in die wijken bevinden zich groepen die de fysieke integriteit van de politiemensen willen aanvallen. Om het even welke ordedienst."

Volgens Le Roux gaan die bendes systematisch te werk. "Hun bedoeling is om een patrouille te isoleren, vaak bij een onbeduidende interventie. Met alle mogelijke gewelddaden pakken ze de agenten vervolgens aan."

Tegelijk steekt Le Roux de hand in eigen boezem. "Welke boodschap stuurt de politie uit? Misschien moeten we onze politiemensen op een nieuwe manier opleiden. Sowieso moeten we de relatie met de bevolking herstellen. Dat is de eerste stap om naar die wijken te kunnen terugkeren."

AFP or licensors

"Wat ze hebben gedaan, valt niet te vergeven"

Bewoners in een buurthuis beseffen eveneens dat het zo niet verder kan. Toch blijft het wantrouwen tegenover de politie torenhoog. Sommigen willen zelfs helemaal geen dialoog. "Wat ze hebben gedaan, valt niet te vergeven", klinkt het.

Ook de politiek kan weinig soelaas bieden. De teleurstelling in president François Hollande is compleet, maar ook een nieuwe president zal volgens velen geen zoden aan de dijk zetten.

Meest gelezen