Groot terrorismeproces in Brussel moet worden overgedaan

In Brussel moet een groot terrorismeproces voor de vierde keer helemaal opnieuw beginnen. Dat komt omdat de rechters zijn gewraakt. De drie rechters moeten nu worden vervangen. Het proces loopt tegen 13 terreurverdachten uit de streek rond Maaseik die mensen zouden gerekruteerd hebben om in Syrië te gaan vechten.
BELGA/VERGULT

In totaal moeten 13 verdachten uit Maaseik terechtstaan. Ze worden ervan beschuldigd dat ze mensen hebben geronseld voor extremistische groepen in Syrië of zelf naar dat land zijn gereisd.

Het proces startte vijf maanden geleden en is al drie keer stilgelegd. Nu zal dat nog eens een keer gebeuren. De drie rechters zijn gewraakt omdat ze in een zelfde kamer zijn gezien als de federaal magistraat van het openbaar ministerie.

Dat zou de indruk kunnen wekken dat ze niet meer objectief kunnen oordelen, aldus het Brusselse hof van beroep. De rechters moeten daarom vervangen worden en dat kost dus opnieuw tijd.

Meest gelezen